Аутопут 9. јануар увршћен у Гугл мапу

Данијела Стоканић
Аутопут 9. јануар увршћен у Гугл мапу

Бањалука - Дионица аутопута "9. јануар" од Добоја до Прњавора недавно је увршћена у мрежу путева у систему "Гугл мапа", па возачи из читавог свијета сада путем навигације врло лако могу да пронађу овај правац.

Дионица дуга 36,6 километара, која је пуштена у саобраћај у септембру прошле године, за велики број странаца била је непознаница. Међутим, уз помоћ познате "Гугл" карте и навигације, то више неће бити случај.

Инжењер у "Аутопутевима РС" Давор Вучковић каже да је увршћивање дионице "9. јануара" у "Гугл мапу", велика ствар и за ово предузеће.

- Ово значи да РС има саобраћајницу највишег нивоа услуга, те највеће безбједности по свим европским стандардима - истакао је Вучковић додајући да ће у јеку туристичке сезоне корисници "Гугл мапе" моћи да пронађу аутопут у РС и избјегну велике гужве на постојећој мрежи магистралних и регионалних путева, а уједно и да избјегавају пролазак кроз уже градске зоне.

- Из свега овог очекујемо, наравно, и већи број возила, те повећање прихода од наплате путарине, посебно у овом периоду - нагласио је Вучковић.

Казао је да исти сценарио очекује и за другу дионицу аутопута Бањалука - Добој, од Бањалуке до Прњавора. 

- Када и ова дионица буде увршћена у "Гугл" корисничке сервисе, имаћемо једну европску, најмодернију саобраћајницу највишег ранга и са највећим нивоом услуге, у мрежи међународних путева - истакао је Вучковић.

Предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја РС Миленко Јаћимовић каже да се све више возача у посљедње вријеме ослања на навигацију.

- Возачи су свјесни да је аутопут три пута безбједнији за вожњу од других путева, због чега је информатичка повезаност неопходна - рекао је Јаћимовић.

Изградња дионице од Бањалуке до Прњавора, на 11 километара дугој траси од Маховљанске петље до Друговића приводи се крају, док би преосталих 14 километара требало да буде завршено и току 2018. године, чиме ће аутопут "9. јануар" бити комплетиран.

Надзор

Комплетном дионицом од Бањалуке до Добоја ће се, казао је инжењер Давор Вучковић, управљати из два модерна центра за одржавање и контролу саобраћаја (ЦОКС).

- Један је већ у функцији и налази се у мјесту Кладари, надомак Добоја, одакле се под сталним видео-надзором држи дионица од Добоја до Прњавора. Други ће бити смјештен у Лакташима и из њега ће се управљати дионицом од Бањалуке до Прњавора, али и већ постојећим аутопутем Градишка - Бањалука - рекао је Вучковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана