Аутобуси зрели за отпад превозе путнике

Милијана Латиновић
Аутобуси зрели за отпад превозе путнике

Бањалука - Просјечна старост аутобуса у којима се возе становници Републике Српске и БиХ је око 25 година, а међу рекордерима издржљивости нашло се неколико примјерака произведених давне 1976. године.

Да је списак старих аутобуса који крстаре нашим улицама прилично дугачак, потврђује и Евиденција моторних возила, која је објављена на интернет страници Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА).  Из овог документа може се видјети да је међу регистрованим аутобусима у БиХ тек понеки од њих са фабричке траке изашао у протеклих пет година.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић каже да не постоје тачни подаци о старости аутобуса у Српској, којих је лани било регистровано више од 1.500.

- Јасно је старост сигурно утиче на техничку исправност возила, која може бити и узрок саобраћајне незгоде. Свједоци смо да се у протеклој години дешавало да се запале аутобуси који су превозили дјецу на екскурзије - рекао је Радовић.

Власник предузећа "Семберија транспорт" из Бијељине Пантелија Митровић каже да је просјечна старост аутобуса у овом предузећу око 14 година.

- На међународним линијама користимо новије аутобусе, док на градском и приградском подручју ипак имамо оне мало старијег датума производње. Из искуства знам да колико год поправљали старе аутобусе узалуд је, јер старо је старо - рекао је Митровић који признаје да је стање забрињавајуће, и да се путници жале на неудобност аутобуса и недостатак клима-уређаја.

Да се ради о незанемаривом проблему, који утиче на свакодневни живот грађана, потврђује и чињеница да су о старости аутобуса недавно расправљали посланици Представничког дома Парламента БиХ, по посланичком питању Саше Магазиновића (СДП). Према подацима Министарства комуникација и транспорта БиХ просјечна старост аутобуса у БиХ је 24 године. Нагласили су да у БиХ не постоји законско ограничење када је ријеч о старости аутобуса. Једини услов је да буду технички исправни.

Грађани који се свакодневно возе аутобусима огорчени су овом чињеницом, наводећи да је очигледно да и закон иде наруку превозницима који се воде економским интересима и жељом за зарадом, умјесто безбједношћу, комфором и задовољством путника.

- Аутобуске карте су прескупе у односу на оно што путници добијају. Част изузецима, али многим превозиницима је једини циљ да путнике превезу са једне на другу дестинацију, данас, а како ће бити сутра и да ли ће путници бити задовољни, није им важно. Није се једном десило да по неколико часова стојим у аутобусу, заједно са још неколико путника, јер се не води рачуна о броју мјеста и продатих карата. О клими, тоалету и другим пријатностима у аутобусу, такође многи путници могу само да сањају - каже Бојана Ђ. из Бањалуке.

Појасеви у аутобусима

Европска унија од 2018. године уводи нова, строжа правила за производњу и коришћење аутобуса. Неки од нових прописа тичу се и безбједности путника, који се неће моћи возити ако нису везани сигурносним појасевима. Према новим прописима ЕУ, туристички аутобуси мораће да имају моторе стандарда "еуро шест".

Просјечна старост аутобуса

11 година - Хрватска

14 година - Црна Гора

14 година - Србија  

24 године - БиХ  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана