Ауто-школе траже нове измјене прописа: Омогућити и полагање тестова прије пунољетства

Данијела Бајић
Ауто-школе траже нове измјене прописа: Омогућити и полагање тестова прије пунољетства

БАЊАЛУКА - Ауто-школе из Српске тражиће од надлежних у БиХ да малољетним кандидатима, одмах по завршетку теоретске обуке, омогуће полагање прве помоћи и тестова, јер ће, како кажу, нови прописи о оспособљавању само тада имати смисла.

Кандидатима за полагање возачког испита млађима од 18 година слушање теоретске наставе о саобраћајним прописима и првој помоћи три мјесеца прије пунољетства у БиХ омогућено је од почетка маја, али не и полагање тог дијела. Због тога ће, кажу у ауто-школама, затражити од Министарства комуникација и транспорта БиХ, да се измјенама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, малољетним кандидатима одмах по едукацији омогући полагање теоретског дијела возачког испита.

Члан Савјета за безбједност саобраћаја града Бањалука и власник бањалучке ауто-школе “Мир” Миленко Јаћимовић истакао је да је добра идеја да се малољетницима омогући оспособљавање, али да је пропуст то што им одмах није дозвољено и полагање  теоретског дијела.

- Према новим прописима кандидати 90 дана прије 18. рођендана могу да приступе оспособљавању из познавања прописа о безбједности саобраћаја на путевима и прве помоћи. Међутим, кандидати сматрају да је период од  три мјесеца дуг да чекају на провјеру знања и да све што су тад научили могу заборавити до момента полагања, због чега се на то мало ко одлучује - тврди Јаћимовић.

Овако корисне измјене, према његовим ријечима, кочи закон у којем је изричито наведено да се полагању возачког испита може приступити са пуних 18 година.

Исто мишљење дијели и власник бијељинске ауто-школе “Стевић” Бранислав Стевић, који истиче да су надлежни, кад су већ омогућили слушање теоретског дијела требали одмах дозволити и полагање, а не да на то кандидати чекају три мјесеца. 

- Боље је да то све иде у континуитету, јер три мјесеца нису исто што и 15 дана - казао је Стевић.

Власник Ауто-школе “Гавриловић” из Бијељине Мирослав Гавриловић казао је да без поменуте допуне нова правила за оспособљавање кандидата за вожњу немају смисла.

- Кандидат на теоретску обуку може да крене 90 дана прије пунољетства, која буде завршена за мјесец и онда се поставља питање шта да ради до полагања тих тестова. Не видим разлог зашто кандидати одмах по завршетку обуке не могу прећи на полагање тестова. Кандидати константно зову и интересују се, али када им објаснимо да у суштини не могу да полажу, него само да слушају теоретски дио, одмах одустану - истакао је Гавриловић.

У Министарству комуникација и транспорта БиХ сматрају да је ово олакшица у односу на досадашње поступање, коју кандидати могу, али не морају користити.

- Једно овако наизглед безазлено питање ауто-школа захтијева широк консензус, узимајући у обзир могуће негативне посљедице. Са друге стране, сматрамо да ауто-школе у БиХ морају подићи квалитет процеса оспособљавања на већи ниво - истакли су у овом министарству, које проводи активности на измјени Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ. У току је, како су истакли, и израда Оквирне стратегије безбједности саобраћаја на путевима у БиХ за период 2021. до 2025. године.

Нови тестови

У Министарству комуникација и транспорта БиХ су истакли да се тренд смањења броја погинулих на путевима у БиХ наставља, као и да је у фокусу  унапређење рада ауто-школа.

- Од 1. јула планирамо примјену новог каталога тестовних питања за област  И - истакли су у овом министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана