Ашанин и Ђајић: Постигнути завидни резултати у заједничком лијечењу и едукацији

Srna
Foto: Srna

БЕОГРАД - Универзитетски клинички центри Србије и Републике Српске остварили су завидне резултате када је ријеч о заједничком лијечењу пацијената, едукацији и усавршавању љекара, речено је након састанка руководастава ове двије здравствене установе.

Директор Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Србије Милика Ашанин рекао је на заједничкој конференцији за новинаре да су на понос резултати које су ове двије здравствене установе постигле.

"Ми смо две установе које су се осавремениле. Подигли смо струку на завидан ниво, али има много могућности за даље унапређење сарадње. Већ смо договорили да у марту или априлу идуће године посетимо УКЦ у Бањалуци и редовно ћемо сарађивати и заједнички подизати ниво струке", рекао је Ашанин.

Он је нагласио да је данас први пут одржан састанак којем је присуствовао велики број начелника и љекара са обје стране, а на којем је договорено да овакви сусрети постану редовни.

Ашанин је навео да је на болничком лијечењу у УКЦ-у Србије више од 1.110 пацијената из Републике Српске.

Директор УКЦ-а Српске Владо Ђајић рекао је да су љекари из УКЦ-а Србије урадили много када је ријеч о едукацији здравствених радника из Српске и лијечењу најкомплекснијих случајева из Републике Српске.

"Ми сада имамо двадесетак наших љекара на едукацији у УКЦ-у Србије и не само специјализаната, већ и специјалиста који су на супспецијализацијама", нагласио је Ђајић.

Он је рекао да кардиолози, хирурзи и други љекари ова два центра континуирано сарађују, те да многи професори из Београда долазе у УКЦ у Бањалуку.

"Прошле седмице је било пет љекара из УКЦ-а Србије, који су оперисали пацијенте и едуковали наше љекаре. Многи наши љекари долазе овдје у Београд. Желимо да побољшамо сарадњу не само у едукацији, већ и у писању радова и у пројектима, да то буде учесталије и системски ријешено тако да више не постоје никакве техничке разлике које су у огромни комплексима понекад могуће", нагласио је Ђајић.

Он је навео да је делегација УКЦ-а Српске данас дошла у Београд да захвали здравственим радницима и руководству Србије за све што су урадили за здравствени систем и становништво Српске.

"Истовремено, дошли смо и да јавно изразимо повјерење у руководство Србије на челу са Александром Вучићем, које води земљу у добром смјеру. Добра и стабилна Србија значи стабилност и опстанак Републике Српске", рекао је Ђајић.

Он је додао да делегација УКЦ-а Републике Српске има нешто да поручи и Београђанима уочи предстојећих градских избора.

"Имамо и једну поруку за грађане Београда, града који волимо, да добро пазе на сљедећим изборима да им се не деси оно што се догодило у Бањалуци и да поведу рачуна да изаберу квалификоване, озбиљне и стручне особе које иза себе имају тим, а знамо који је тим најјачи у Србији", поручио је Ђајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана