Аранжмане за љетно купују у новембру

Анита Јанковић-Речевић
Аранжмане за љетно купују у новембру

Бањалука - Зима у Републици Српској још није ни показала зубе, а упркос томе што нас наредних мјесеци очекује минус и снијег, грађани увелико размишљају о љетовању, па су тако многи већ резервисали одмор на плажама у Грчкој и Турској.

Иако је тек новембар, велики број туристичких агенција већ је избацио понуде љетовања за наредну годину, а ако је судити према раном букингу, аранжмани за Грчку могли би бити чест поклон испод јелки у домовима у Српској јер је продаја “фирст минут” понуда, кажу туристички радници, започела више него добро.

Менаџер пословнице “Контики травела” у Бањалуци Ведран Јокић истиче да су понуду за Грчку 2019. објавили прије неколико дана, те да је интересовање очекивано велико.

- Туристима смо понудили љетовање у Грчкој уз превоз авионом из Бањалуке. Иако нисмо радили промотивну кампању, људи зову, распитују се, резервишу термине, тако да је продаја аранжмана већ почела. Прави бум очекујемо за десетак дана када ћемо избацити понуду за Турску и започети промоцију - прича Јокић и истиче да је Турска протеклог љета била хит дестинација због чартер летова са аеродрома у Маховљанима. Објашњава да туристи за резервације током новембра, децембра и јануара имају безброј погодности почевши од нижих цијена, већег избора хотела и термина у које могу да се уклопе. 

- Ово је најидеалније вријеме за резервације јер су аранжмани веома повољни и како се љето примиче, сваки мјесец скачу у просјеку за пет одсто. Наши аранжмани за Турску у просјеку ће се кретати од 800 до 900 КМ, а укључиваће “алл инцлусиве” понуду и превоз авионом. Сличне цијене су и за Грчку - рекао је Јокић и додао да је раније резервација аранжмана почињала након сајма туризма у Београду, који се организује сваке године крајем фебруара, али да се то сада дешава много раније, у новембру и децембру.

Бројни љубитељи љетних авантура и одмора уз морску пучину већ су покуцали и на врата бањалучке агенције “Компас турс”.

- Грађани долазе, распитују се и већ има предрезервација. Знатно веће интересовање очекујемо од 1. јануара, али ни ово сада није занемарљиво. Цијене које су сада актуелне су за 30, 40, па чак и 50 одсто ниже у односу на оне које ће важити након сајма у Београду - рекли су у “Компас турсу”.

Додају да у раном букингу туристима нуде љетовање у Грчкој по цијени од 60 до 90 евра, а укључен је превоз аутобусима из Београда и десет ноћења у двокреветним собама.

- То су неке од најповољнијих понуда које имамо, гдје се поласци организују крајем маја и почетком јуна - рекли су у овој агенцији и истакли да највећи број љетовања продају у првом кварталу године.

Директорица агенције “Истра турс” из Добоја Сретенка Ристић каже да велико интересовање за раним букингом љетних аранжмана влада и међу Добојлијама. 

- Грађани углавном траже Турску, а и цијене су за наредну сезону нешто повољније него овог љета. Веома смо задовољни раним резервацијама, а с обзиром на то да је наш град на граници са ФБиХ, аранжмане купују и туристи из Јелаха и Тешња - рекла је Ристићева.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да грађани уплаћују љетовање мјесецима унапријед јер се показало да су ране резервације најисплативије.

- Рани букинг је повољан због нижих цијена, али и могућности плаћања на рате. Људи су раније отплаћивали љетовање кад се врате с одмора, а сада то раде зими, што не оптерећују буџет у љетним мјесецима када им треба новац током боравка на одабраној дестинацији - рекао је Павловић и додао да аранжмане мјесецима унапријед уплаћују грађани који имају стабилна примања и сигуран посао.

“Планули” новогодишњи аранжмани

У агенцији “Сани травел” у Бањалуци истичу да новогодишњи аранжмани иду као алва и да имају још мало мјеста.

- Већина аранжмана је распродата. Грађани су најчешће бирали Венецију, гдје једно ноћење с превозом кошта 150 КМ, а два 220 марака. Издвојило се и путовање у Беч, као и Азурна обала, која је све популарнија међу домаћим становништвом - рекли су у овој агенцији и додали да су припремили богату понуду за предстојећи љетну сезону.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана