Апотекари задржали старе цијене лијекова

Данијела Стоканић
Апотекари задржали старе цијене лијекова

Бањалука - Становнике РС јуче су у апотекама дочекале углавном старе цијене лијекова иако је почела примјена новог цјеновника према којем су многи од њих требали да буду знатно јефтинији.

Иако је најављено појефтињење више врста лијекова, становници које смо затекли испред апотека рекли су нам да на прсте једне руке могу набројати медикаменте за које ће издвајати мање новца него раније. Ријеч је о цјеновнику који је објавио Фонд здравственог осигурања РС, а који је усклађен са новим Правилником о начину контроле цијена, начину обликовања цијена лијекова и начину извјештавања о цијенама лијекова у БиХ.

Да од појефтињења које је од јуче требало да осјете крајњи корисници нема ништа, потврдио је и пензионер Раденко Лазић из Бањалуке којег смо затекли како из једне бањалучке апотеке носи неколико кутија таблета.

- Купио сам "дирклоран", "вазотал" и још неки мјешавину лијекова за кожу и ниједан од њих ни за фенинг није јефтинији. Сваког мјесеца на лијекове дајем око 150 КМ, због чега сам једва чекао данашњи дан, и на крају сам остао разочаран - рекао је Лазић.

Лијекови за срце "дирклоран" и "вазотал" у овој бањалучкој апотеци коштају 6,60 и 6,70 марака, док би њихове цијене требало да буду 2,80, односно 2,20 КМ.

Новим цијенама није задовољна ни Снежана Лајић из Бањалуке која је "панцеф" платила исто као и прије 20 дана.

- Једино што сам примијетила јесте да је појефтинио "плавикс". Умјесто 33 КМ, колико је раније коштао, платила сам га око 24 марке. Цијене осталих лијекова које користе моји укућани су углавном исте - казала је Лајићева.

И апотекари тврде да ће највеће уштеде имати Фонд здравства, док ће становници знатније појефтињење осјетити само на неколико лијекова, као што су "халатан" капи, "пантопразол", те антихипертензиви.

У једној приједорској апотеци истакли су да су првог дана примјене правилника једино појефтинили антибиотици, поједини и до 50 одсто.

- У наредном периоду ће појефтинити можда још неки лијекови, али то све зависи од добављача - кажу у апотеци.

Иако се "панцеф" налази на листи лијекова који би требало да буду јефтинији, у једној бијељинској апотеци кажу да нису мијењали његову цијену.

- Један од лијекова који користи велики број пацијената, а да се осјети разлика у цијени је "плавикс" који је са 33 марке појефтинио на 24,80 КМ - рекли су у овој апотеци.

Објавом максималних велепродајних цијена лијекова од 19. маја, према наводима Агенције за лијекове БиХ, све фармацеутске компаније су биле обавезне да их примјењују.

- Фармацеутске куће од 19. маја не смију продавати лијекове по велепродајним цијенама које су више од максимално дозвољених, без обзира на то да ли се налазе на листама фондова здравственог осигурања или не - рекли су у агенцији.

Надлежни су најављивали да ће примјеном правилника на тржишту лијекова, које је годишње тешко 520 милиона марака, бити уштеђено око 50 милиона КМ.

Контроле

У Агенцији за лијекове рекли су да је за контролу велепродајних цијена надлежан Инспекторат агенције, нагласивши да су већ почели активности о том питању.

- За контролу лијекова у апотекама надлежни су ентитети и Одјељење за здравство Брчко дистрикта - кажу у агенцији.

Одговор на питање који ће тачно орган у РС бити задужен за контролу цијена лијекова у апотекама и кад би оне могле почети, јуче нисмо добили, јер се министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић није јављао на наше позиве. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана