Апликације отимају муштерије телекомима

Жељка Кокот
Апликације отимају муштерије телекомима

Бањалука - Тренд пада броја корисника у фиксној телефонији, који је у БиХ присутан неколико година, у све већој мјери прати и смањење броја корисника мобилне телефоније.

Комуникација путем све популарнијих друштвених мрежа и апликација попут "Фејсбука", "Инстаграма", "месинџера" или "вајбера" све више узима маха и наноси велику штету телекомуникационим компанијама. Подаци показују да оне биљеже снажан пад прихода од продаје који покушавају да надомјесте разним акцијама и повластицама које нуде клијентима.

Подаци Регулаторне агенције за комуникације (РАК) БиХ показују да је у БиХ у другом тромјесечју 2016. регистровано 710.178 фиксних телефонских линија и 3.247.236 корисника услуга у мобилној телефонији. Број активних фиксних телефонских линија мањи је за 4,66 одсто у односу на исти период лани, док је број корисника услуга у мобилној телефонији смањен за 4,69 одсто.

Фиксна телефонија је у силазној путањи већ годинама, а подаци РАК-а показују да је крајем другог тромјесечја ове године број пријављених линија био мањи за чак 162.000 у односу на исти период 2013. Мобилна телефонија је, након константног раста и експанзије, показала прве знаке слабости у првом кварталу 2015. године. Касније се испоставило да наведени пад није био случајан, јер је крајем јуна ове године у БиХ било регистровано чак 250.000 претплатника мање у односу на крај 2014. године.

- Одлив претплатника у још већој мјери прати пад одлазног саобраћаја, односно СМС и ММС порука. Укупан одлазни промет оператера мобилне телефоније у другом овогодишњем тромјесечју мањи је за 7,53 одсто у односу на исти прошлогодишњи период, број СМС порука за чак 21,21 одсто, док је број ММС порука смањен за 5,26 одсто - кажу у РАК-у.

Секретар Удружења за информационо-комуникационе технологије при Привредној комори РС Слободан М. Драгићевић каже да се број корисника фиксне телефоније смањује због увођења бројних пакета услуга или преоријентисања на мобилну телефонију, али и смањења броја становника.

- Домаћинства настоје да смање трошкове па се одлучују на коришћење прилично јефтиног мобилног интернета, односно бесплатних апликација за комуникцију - каже Драгићевић.

Телеком оператори усљед нових трендова морају стално креирати оптималне сервисе, односно пакете услуга помоћу којих би задржали кориснике, који све мање користе раније видове комуникације.

- Проблем је што наши оператери мало улажу у иновације, истраживања и развој. Њихово пословање је базирано на куповини апликација од великих свјетских компанија и њиховој препродаји крајњем кориснику - казао је Драгићевић.

Тржишно учешће

Мобилне услуге у БиХ у другом кварталу је пружало осам оператера, а са радом је престао "ИЗИ Мобајл".

Према подацима РАК-а, "БХ телеком" држи 46,79 одсто тржишта БиХ, "м:тел" 38,78 одсто, а "ХТ Еронет" 13,95 одсто тржишта. Остали оператери као што су "Блицнет", "Логософт", "Телрад" и "Елта кабел" имају сасвим мало тржишно учешће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана