Анализе хормона у домовима здравља шест пута скупље

Данијела Стоканић
Анализе хормона у домовима здравља шест пута скупље

`Бањалука - Становници општина широм РС за провјеру једног хормона у локалном дому здравља морају издвојити и до шест пута више новца него што би платили у градским болницама.

Уз упутницу и овјерену књижицу пацијенти у болницама ову услугу плаћају од три до четири марке, а у домовима здравља, између осталог, у Дервенти, Лакташима и Градишци, и до 25 КМ, у зависности од тога који хормон контролишу.

Да становници општина не би издвајали толики новац, представници домова здравља истичу да им је неопходна финансијска подршка Фонда здравственог осигурања РС као што је, како кажу, имају и болнице.

Директор Дома здравља у Дервенти Мирко Шаран истиче да пацијенти нису приморани да код њих контролишу хормоне.

- Пацијенти којима је ова услуга скупа добиће упутницу за болницу, па анализу могу тамо да обаве. Међутим, одласком у болницу неће уштедјети, напротив, морају да плате трошкове превоза и друго - рекао је Шаран.

Вршилац дужности директора Дома здравља Лакташи Јовица Манојловић истиче да до разлика у цијени долази због тога што установе примарне здравствене заштите немају никакву могућност да те трошкове наплате од Фонда здравства.

- Због тога својевољно формирамо цијене, узимајући у обзир трошкове које имамо за реагенсе, који су много скупи. С обзиром на то да је ријеч о услугама секундарног нивоа, код нас се само раде хормони штитне жлијезде и то за пацијенте који немају времена да оду до болнице - рекао је Манојловић.

Мишљење с њима дијеле и њихове колеге из других домова здравља у РС које кажу да су контроле хормона штитне жлијезде предуслов за готово све остале прегледе, због чега је ова услуга неопходна у свим здравственим установама.

У Фонду здравственог осигурања РС истичу да се дијагностика хормона уговара и ради искључиво на секундарном и терцијарном нивоу здравствене заштите.

- Осигураник може да добије упутницу од породичног љекара да уради анализу хормона у болници или Универзитетском клиничком центру РС у Бањалуци - објаснили су у Фонду.

Додали су да се са домовима здравља уговара примарна здравствена заштита, у оквиру које се не налазе лабораторијске анализе хормона.

Пацијенти

Изненађена разликом у цијени ове услуге, Дервенћанка Кристина В. прије неколико дана отишла је у Бањалуку да уради налаз хормона.

- Сматрам да поједини домови здравља зарађују на пацијентима, јер сам контролу два хормона у Бањалуци платила шест марака, док би ме то у Дервенти коштало више од 30 КМ - рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана