Алтернативни прелаз спас од гужве на прелазу Градишка

Д. Келеч, М. Вујић
Алтернативни прелаз спас од гужве на прелазу Градишка

Бањалука - Сезона годишњих одмора доноси са собом огромне гужве на граници БиХ и то посебно током викенда, када се најдуже чека на прелазу Дољани, међутим, бирањем алтернативних прелаза чекање може да се скрати и за сат времена.

Најчешће су највеће гужве на граничним прелазима викендом па надлежни препоручују да се на пут креће радним данима и у јутарњим или касним вечерњим часовима.

У Ауто-мото савезу РС (АМС РС) рекли су да се сваким даном на међународном граничном прелазу Дољани чека до 40 минута, док су викендом задржавања и до сат и по.

- Када је ријеч о прелазу Брод тренутно је чекање на улазу око 45 минута, а алтернативни прелаз са мање чекања је Шамац, гдје су задржавања од десет до 15 минута - нагласили су у АМС-у РС.

На Међународном прелазу у Градишци и током радних дана повећана је фреквенција саобраћаја, а најдужа задржавања су на улазу у БиХ, гдје се чека у интервалима од пола сата до сат, док се на излазу из БиХ чека око 15 минута.

- Путовати осам до десет сати из Аустрије је нешто што се и очекује, али је патња када се дође на гранични прелаз гдје чекања знају бити сатима. Проводити сате на врелом путу у аутомобилу који "кува" равно је ноћној мори - рекла је Ранка Л. коју смо затекли на прелазу Градишка.

Возач Миодраг Стокић путовао је у Марибор и каже да је прошлог викенда прелазио из БиХ преко алтернативног прелаза Доња Градина.

- У недјељу сам ишао на гранични прелаз Доња Градина, али ни тамо није била боља ситуација - прича Стокић.

Начелник Кабинета директора Граничне полиције БиХ Радиша Самарџија каже да се на прелазу Дољани биљежи највећа фреквенција путничких возила и аутобуса.

- Да би избјегли чекање на прелазу Дољани/Метковићи грађани који иду на море или назад могу да користе и нови прелаз Бијача/Нова Села, као и прелазе Звирићи/Пруд, Црвени Грм/Мали Пролог, Ораховље/Орах, Иваница/Бргат, Горица/Вињани Доњи и Осоје/Вињани Горњи - истакао је Самарџија.

Он је нагласио да сви прелази, осим Дољани имају значајно мању фреквенцију промета возила и путника.

- Путници на сјевернијем дијелу БиХ, осим преко најфреквентнијих прелаза Брод и Градишка, границу могу прећи у њиховој близини и то преко прелаза Шамац или Доња Градина - казао је Самарџија.

Службеници

Радиша Самарџија је рекао да је с циљем што краћег задржавања приликом преласка границе, Гранична полиција БиХ за вријеме љетне туристичке сезоне повећала и број полицијских службеника који обављају граничну контролу на најфреквентнијим прелазима.

- Прије двије године у функцију је пуштена нова апликација граничне провјере тако да се гранична контрола обавља брзо и у разумно вријеме уколико су гужве на граничним прелазима - казао је Самарџија.

Дужина чекања на граници и на којим мјестима избјећи гужве

ГП Дољани

Радни дан: од 30 до 40 минута

Викенд: од 60 до 90 минута

АЛТЕРНАТИВА - ГП Црвени Грм - чекање 15 минута

 

ГП Брод

Радни дан: на улазу - 45 минута

Викенд: 60 минута

АЛТЕРНАТИВА - ГП Шамац 10 - 15 минута

 

ГП Градишка

Радни дан: од 30 до 60 минута

Викенд: 60 минута

АЛТЕРНАТИВА - ГП Доња Градина 10 минута

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана