Технички факултети пречица до запослења

Данијела Стоканић
Технички факултети пречица до запослења

Бањалука - Готово 2.000 радозналих матураната, жељних информација о студијским програмима које планирају да упишу, јуче је из цијеле Српске дошло у посјету бањалучком Универзитету, одакле им је поручено да су најбољи избор технички факултети, који пружају шансу за лакше запослење.

Подијељени у групе, ђаци су у оквиру манифестације "Дан отворених врата факултета Универзитета у Бањалуци", коју је организовао Студентски парламент, посјетили факултете, гдје су их професори и будуће колеге упознали са свим изазовима које могу да очекују, као и о чарима студирања у граду на Врбасу.

Већина матураната са којима смо јуче разговарали била је неодлучна када је избор будућег позива у питању, због чега су, кажу, и дошли на ову манифестацију, која ће им помоћи у избору.

Матуранткиње из Приједора Азра и Ајла на "Дан отворених врата" су дошле како би се, како кажу, још једном преиспитале да ли заиста желе у иностранство или ће ипак школовање наставити у Српској.   

- Од свих студијских програма, највише ме привлачи њемачки језик и књижевност, тако да ћу, ако одустанем од иностранства, то највјероватније и уписати - казала је Азра.

Ајла каже да је, након што је обишла Факултет безбједносних наука те упознала професоре и студенте који су је упутили у студијски програм, добила још већу жељу да студира у Бањалуци.

Факултет безбједносних наука планира да упише и Сузана Лакић из Лакташа која је Пољопривредну школу у Бањалуци завршила прошле године.

- С обзиром на то да је лани владала јака конкуренција на овом факултету, ове године сам као алтернативу одабрала Пољопривредни факултет - казала је Лакићева.

Министар просвјете и културе РС Дане Малешевић матурантима је поручио да приликом уписа посебну пажњу обрате на техничке факултете, као што су Електротехнички, Машински или Грађевински, јер они дају могућности да се лакше нађе посао.

- "Дан отворених врата" је идеална прилика да се матуранти упознају о факултетима, њиховим предностима и отклоне евентуалне недоумице - казао је Малешевић.

Ректор бањалучког Универзитета Радослав Гајанин истакао је да на овој високошколској установи има 17 факултета и више од 50 студијских програма првог циклуса студија.

- Постоји иницијатива за лиценцирање додатних 20 студијских програма као што су пословна информатика на Економском факултету и додатна усмјерења програма здравствена њега на Медицинском - казао је Гајанин.

Додао је да је тешко пронаћи студијски програм који не изводи ова, најстарија високошколска установа у Српској, која ће ове године уписати око 2.500 бруцоша.

- Осим тог, наши студенти имају могућност да дио образовања, у оквиру међународне размјене, заврше на неком универзитету у земљама ЕУ или државама широм свијета са којима имамо уговор о сарадњи - нагласио је Гајанин.

Разлог више да матуранти школовање наставе на једном од факултета бањалучког Универзитета, према његовим ријечима, су смјештајни капацитети на које могу да рачунају готово сви студенти који дођу у Бањалуку да студирају.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да бањалучки Универзитет пружа довољно знања из различитих области и нуди богату лепезу студијских програма.

Историја

Дане Малешевић истакао је да ће се у уџбеницима из предмета историја налазити одређене чињенице о дешавањима на простору БиХ у периоду од 1990. до 1995. године, али не и садржај којим се вријеђају остала два конститутивна народа или националне мањине.

- Аутори уџбеника историје за девети разред основне школе и трећи и четврти разред гимназије мораће да поштују препоруке Савјета Европе и УНЕСКО-а из 2005. године којима је предвиђено да се догађаји из протеклог рата не интерпретирају дјеци на начин који шири мржњу и ствара непријатељство - рекао је Малешевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана