Радослав Гајанин, ректор Универзитета у Бањалуци: Тржиште мора диктирати број индекса

Милијана Латиновић
Радослав Гајанин, ректор Универзитета у Бањалуци: Тржиште мора диктирати број индекса

Уписну политику потребно је што прије прилагодити потребама тржишта рада у Српској, ревидирати постојеће студијске програме и смањити уписне квоте у академској 2019/2020. години, истакао је ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин.

- Нећемо затворити врата за нове студијске програме за које постоји реална потреба, али ћемо сигурно на одређени период стопирати неке од постојећих програма - рекао је Гајанин.

ГЛАС: Након првог уписног рока за академску 2018/2019. годину на бањалучком Универзитету попуњена је тек половина мјеста. Шта је разлог за овако слаб одзив?

ГАЈАНИН: Уписне квоте су формиране на факултетима и процјену броја студената који би требало да буду уписани вршили су декани и вијећа факултета појединачно. Очекивали смо да ће број студената у односу на претходну академску годину бити нешто мањи и то се и обистинило. Анализа је показала да је број пријављених кандидата у првом уписном року мањи за око 400 студената у односу на претходну академску годину, а број примљених кандидата је мањи за око 150. У првом уписном року остварено је готово 50 одсто уписних квота, што је показатељ да нисмо на адекватан начин планирали уписне квоте.

ГЛАС: Како коментаришете то што на појединим факултетима у првом року нису попуњена ни сва буџетска мјеста?

ГАЈАНИН: Постоје студијски програми који нису испунили ни 20 одсто плана. С друге стране имамо и оне као што је студијски програм медицина на Медицинском факултету који ће вјероватно тражити проширење листе. На истом факултету, на студијским програмима из области здравствених наука нису попуњена ни сва мјеста на буџету. Слично је и на Филозофском факултету, гдје ће студијски програм психологија вјероватно тражити проширење листе, док на историји и филозофији мјеста има и на буџету. Мјеста на буџету има и на Пољопривредном факултету. Такође, са архитектуре нам је стигао допис за проширење листе, док на геодезији и грађевинарству има још мјеста. Заинтересованост за Рударски факултет је јако мала, а знамо да рударских инжењера нема на евиденцији незапослених, јер њихови студенти већ на трећој години добијају посао.

ГЛАС: Како привољети свршене средњошколце да уписују факултете са којима им је загарантован посао?

ГАЈАНИН: У другом уписном року очекујем много рационалнији приступ, бар што се тиче будућих студената. Све информације су им доступне и сигуран сам да ће водити рачуна о потребама тржишта рада приликом одабира студија. Очекујем да ће у другом уписном року сва буџетска мјеста бити попуњена, односно да ће око 70 одсто свих мјеста бити попуњено.

ГЛАС: Хоће ли бити расписан и трећи уписни рок?

ГАЈАНИН: На појединим студијским програмима сигурно хоће. Намјера је да на сваком студијском програму упишемо довољан број студената за почетак академске године, а Министарство просвјете и културе је прописало да је 15 кандидата минималан број за организовање наставе на свим студијским програмима. Тамо гдје тај број буде мањи, имаћемо и трећи уписни рок. Ако ни тада не испунимо критеријуме, постоји могућност да студентима понудимо одговарајући студијски програм на том факултету или сродан студијски програм који се изводи на Универзитету.

ГЛАС: Да ли слаба заинтересованост за поједине факултете угрожава њихов опстанак?

ГАЈАНИН: Не бих рекао да ће доћи до гашења појединих студијских програма, али можда одређени студијски програми неће бити извођени у некој наредној академској години. На неким факултетима и сада постоје паузе од неколико година на одређеним студијским програмима.

ГЛАС: Сматрате ли да је РС потребна нова стратегија образовања, с обзиром на неусклађеност потреба привреде и уписне политике која је видљива већ годинама?

ГАЈАНИН: Апсолутно сматрам да је потребно прилагодити уписну политику универзитетима потребама привреде и  промовисати студијске програме за које тржиште рада показује огромно интересовање. То су свакако програми на Рударском и техничким факултетима.

ГЛАС: Један од захтјева студената у новембру прошле године био је запошљавање 100 асистената до краја академске године. Да ли је тај захтјев испуњен?

ГАЈАНИН: Са ресорним министарством и Универзитетом у Источном Сарајеву договорили смо да око 100 наших најбољих студената уђе у академску заједницу на оба јавна универзитета. За 25 најбољих студената бањалучког Универзитета конкурсна процедура је завршена, добили су уговор о раду, 15 ће засновати радни однос од 1. октобра, а за још 15 асистената конкурс је у току. Очекујем да ћемо ребалансом буџета добити и додатна средства за финансирање асистената.

Гостујући професори

ГЛАС: Раније сте истицали да је један од циљева смањење броја гостујућих професора на факултетима. Шта је урађено на том плану?

ГАЈАНИН: Око 40 гостујућих професора неће бити ангажовано у овој академској години на првом и другом циклусу студија. На трећем циклусу и свим другим специјалистичким студијима гостујући професори су нам и даље потребни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана