Радионица “Заштитимо Врбас”: Подизањем свијести о екологији спасти ријеку

И. Б.
Радионица “Заштитимо Врбас”: Подизањем свијести о екологији спасти ријеку

Бањалука - Свијест о заштити животне средине и ријеке Врбас је на ниском нивоу и потребно је радити на еколошкој едукацији свих генерација, а посебно младих, јер ће они у будућности доносити рјешења за проблеме екологије.

Речено је то јуче на еколошкој радионици “Заштита Врбаса” коју је организовао Факултет за екологију Независног универзитета Бањалука.

Декан Еколошког факултета Слободанка Павловић рекла је да охрабрује податак да је од стотину пријављених учесника радионице, која је одржана у кампу “Врбас” у Рекавицама код Бањалуке, било 50 бањалучких средњошколаца.

- Основни циљ био је да, поред средњошколаца, окупимо и представнике институција, спортских друштава, рафтинг и кајак клубова, као и риболовачка друштва, те да заједно, кроз дискусију, покушамо да дођемо до рјешења. Желимо да пробудимо свијест код младих, али и код старијих - казала је Павловићева.

Ученици Гимназије, Технолошке, Електротехничке, Угоститељске школе и Католичке гимназије радо су се одазвали позиву јер желе да заједнички дођу до рјешења највећих еколошких проблема. Ученица првог разреда Електротехничке школе Анђела Ваван сматра да сви заједно треба да уложимо труд како бисмо сачували ријеке.

- Ако наставимо да расипамо воду, она ће за неколико година бити луксуз - казала је Анђела.

Предсједник Скупштине града Бањалука Зоран Талић је рекао да је Врбас међу најљепшим бисерима Српске.

- Ова ријека заслужује више пажње, а град има одређене програме како би Врбас заштитио од загађења - истакао је Талић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана