Пензионери раде и у обезбјеђењу

Цвија Мркоњић
Пензионери раде и у обезбјеђењу

Бањалука - Велики број пензионера у Републици Српској и након пензионисања наставља да ради, а они који не одустају од бављења својом професијом упркос позним годинама су најчешће инжењери, љекари и правници, а нису ријетки ни они који раде у обезбјеђењу како би попунили рупе у кућном буџету.

Према подацима Фонда за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) РС у Српској је тренутно запослено 206 корисника старосне или инвалидске пензије.

Међутим, претпоставља се да је број пензионера, који и даље зарађују мимо пензије, далеко већи. Како би преживјели, они неријетко прибјегавају раду на црно, а често не бирају ангажмане, па раде чак и тешке физичке послове у пољопривреди или грађевини.

- На осам сати радног времена пријављен је 101 пензионер, пет на седам сати, 21 на четири сата. Седам пензионера има пријављено радно вријеме на два сата, док само један на један сат. Чак 71 корисник ради у органима управљања и слично - навели су у овом фонду.

Објашњавају да је ријеч углавном о грађанима специфичних занимања и онима који имају неке лиценце, а који су потребни послодавцима, јер на тржишту рада нема тог кадра.

Најчешће су у питању електро, машински, грађевински, хемијско-технолошки и инжењери дрвопрераде, али и љекари-вјештаци при судовима, стоматолози, те правници.

- Постоји и одређен број особа са средњом школом, који су на примјер запослени у различитим удружењима или нискоквалификованих радника који раде у обезбјеђењу или као чувари објеката - кажу у Фонду ПИО.

Водећи према броју запослених пензионера су Бањалука, Бијељина и Приједор, иако је овакве примјере могуће пронаћи и у мањим локалним заједницама широм Српске.

Највећи број запослених пензионера забиљежен је почетком 2012. године, када их је регистровано 334. Ступањем на снагу важећег Закона о ПИО тај број се смањивао, а након одлуке Уставног суда РС из новембра 2013. број се стабилизовао на 200 до 2010. запослених корисника Фонда ПИО.

Мишљења о томе да ли особе које примају пензију треба да примају и плату су подијељена, како међу грађанима тако и међу стручњацима.

Економски аналитичар Зоран Павловић истиче да је запошљавање пензионера, у ситуацији када је велики број младих људи без посла, одузимање шансе онима који су тек закорачили у свијет одраслих.

- Млади морају добити прилику, јер само под тим условима неће отићи у иностранство и остаће у РС - сматра Павловић.

Као примјер добре праксе наводи Холандију гдје пензионисани експерти, које зову и "бизнис анђели", помажу фирмама, али за то не добијају плату и не запошљавају се на радна мјеста, која остају резервисана за младе.

- Њихове трошкове, попут путовања до посла, покрива држава или нека невладина организација - каже Павловић.

С друге стране потпредсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић сматра да је ангажовање пензионера, који су дебело потковани знањем и искуством у својим областима, оправдано.

- Постоји потреба за људима са искуством, они помажу у преношењу знања на млађе и послодавци понекад долазе у ситуацију да не могу без тога. Ми ћемо увијек радије запослити младе кадрове за неку област, али ако их нема на тржишту рада мијења их пензионер - појаснио је Тривић.

Напоменуо је да то није ни мало необично, јер у свијету људи раде и кад закораче у осму деценију живота.

Прописи

Законом о пензијском и инвалидском осигурању било је предвиђено да се кориснику пензије који почне радити обуставља исплата пензије док је у радном односу. Међутим, одлуком Уставног суда РС из новембра 2013. године та одредба је проглашена неуставном.

- Након ове одлуке корисник старосне и инвалидске пензије може несметано и да ради. Корисници породичне пензије не могу истовремено примати и пензију и плату - појаснили су у Фонду ПИО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана