Опрез при употреби диклофенака

nezavisne.com
Опрез при употреби диклофенака

Бањалука - У БиХ је регистрован диклофенак девет произвођача, а како се кардиоваскуларни ризици при употреби тог лијека повећавају са дозом и трајањем изложености, треба да се користи најкраће могуће трајање терапије и најнижа ефективна дневна доза, навели су из Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ.

Овај медикамент је узнемирио стручњаке у бројним државама, па је тако Агенција за лијекове и медицинска средства Србије (АЛИМС) јуче саопштила да је прослиједила писмо здравственим радницима којим их упозорава о органичењима терапијске примјене спорног лијека.

Истовремено, и из Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ (АЛМБиХ) кажу да су раније упутили писмо носиоцима дозвола за диклофенак у коме су их информисали о новим безбједносним савјетима, односно о увођењу контраиндикација за овај лијек код пацијената с одређеним срчаним обољењима.

"У БиХ је регистрован диклофенак сљедећих произвођача: 'Лек', 'Pharmaswiss', 'Remedica', 'Босналијек', 'Галеника', 'Хемофарм', 'Фармал', 'Крка', те 'Плива'", навели су из АЛМБиХ.

Како додају, код болесника с конгестивном срчаном инсуфицијенцијом, исхемијском срчаном болешћу, периферном артеријском болешћу или цереброваскуларном болешћу треба поново размотрити начин лијечења овим лијеком.

"Лијечење диклофенаком код болесника са значајним ризичним факторима за кардиоваскуларне догађаје, као што су хипертензија, хиперлипидемија, шећерна болест и пушење, смије се започети само након пажљиве процјене", наводе из Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ.

Из србијанске агенције јуче су, такође, саопштили да су контраиндикације диклофенака примијећене код пацијената који имају слабо срце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана