Омбудсман упозорава: Драматички пораст миграната у БиХ

ATV
Омбудсман упозорава: Драматички пораст миграната у БиХ

Упозорење о драматичном порасту броја миграната стигло је и од омбудсмена за људска права БиХ. Страни држављани БиХ углавном користе за транзит према земљама ЕУ и у већини случајева ријеч је о нерегуларним мигрантима, стоји у специјалном извјештају Омбудсмена БиХ.

Тамо још стоји и да је, закључно с 31. октобром 2018. године, у БиХ регистровано око 22.000 страних држављана. Нису пропустили и да укажу на пропусте БиХ у суочавању са мигрантском кризом. 

“Повећан и неконтролисан улазак страних држављана у Босну и Херцеговину и континуитет тог процеса захтијевају обавезу додатне мобилизације материјалних, финансијских и људских ресурса којима Босна и Херцеговина не располаже.  Имајући у виду свакодневни раст броја миграната у Босни и Херцеговини, неопходно је да надлежни органи предузму додатне мјере на заштити државне границе Босне и Херцеговине и посебно безбједности грађана Босне и Херцеговине”, поручили су у извјештају Омбудсмена.

У Канцеларији омбудсмена сагласни да је жариште проблема у Унско-санском кантону. Без подршке органа власти БиХ, ситуација измиче контроли. Рјешење је неопходно што прије пронаћи, поручују и у Бихаћу. Полицајаца довољно немају, па ће у помоћ прискочити и колеге из Бужима и Цазина. Кажу, вријеме је да се бх институције коначно пробуде. 

“Мислим да ће повећани број полицијских службеника на улицама сигурно олакшати живот грађанима.” “Ми нисмо тражили мигранте у Бихаћу. Ми не желимо мигранте у Бихаћу, али већ када су они ту, не нашом кривицом и у ситуацији када не можемо ништа да урадимо, онда морамо да их третирамо на адекватан начин”, каже Шухрет Фазлић, градоначелник Бихаћа.

И док у Бихаћу траже неопходну помоћ, Омбудсмани појашњавају мотиве миграција. Како кажу, ријеч је о мјешовитим миграцијама. Мотиви се преклапају. Тако имамо странце који су у потрази за бољим условима живота – економске мигранте и оне који траже уточиште – лица под међународном правном заштитом. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана