Ђаци уче одбрану од непогода и терориста

Данијела Стоканић
Ђаци уче одбрану од непогода и терориста

Бањалука - Како се заштитити од тероризма, шта прво предузети у пружању помоћи, како поступити приликом пожара и поплава, само је дио онога о чему ће учити ђаци у Српској у оквиру новог предмета безбједност и цивилна заштита који куца на врата средњих школа.

Неколико средњих школа би већ у другом полугодишту нове школске године, која почиње у петак, требало да добије овај предмет, док ће ученици осталих школа о првој помоћи, тероризму, елементарним непогодама и другим опасностима учити од школске 2018/19. године.

Према ријечима директора Републичког педагошког завода Предрага Дамјановића, а у договору са министром просвјете и културе РС Данетом Малешевићем, овај предмет ће у другом полугодишту бити експериментално уведен у неколико школа. С обзиром на то да су ову идеју подржали директори свих средњих и основних школа, Дамјановић каже да не би требало да буде препрека за увођење овог предмета од наредне године у свим средњим школама у РС. 

- Замишљено је да се час безбједности и цивилне заштите одржава једном седмично, с тим да се поред теоретске наставе, зависно од области, за практични дио ангажују стручњаци - рекао је Дамјановић.

Као примјер практичног дијела наставе Дамјановић је навео да ће за прву помоћ бити ангажовани љекари, а када је ријеч о пожарима, ђаке ће обучавати ватрогасци, док ће тероризам бити препуштен професорима са Факултета за безбједност и слично.

- Иницијативе за увођење овог предмета стигле су са више адреса, од ватрогасних друштава, цивилне заштите до домова здравља. Идеја је наишла и на подршку предсједника РС Милорада Додика и Владе РС - казао је Дамјановић.

Коментаришући иницијативу за увођење предмета сексуално образовање и репродуктивно здравље, која је била актуелна прије неколико година, Дамјановић је истакао да су садржаје из ове области убацили у предмете попут биологије, познавања природе и часа одјељенске заједнице.

Да је идеја веома добра, потврдила је предсједница Актива директора средњих школа регије Приједор Валентина Совиљ, која каже да су у вријеме када је она ишла у школу постојали предмети који су дјецу припремили за стварни живот.

- На западу дјеца имају обуку како поступати у случају пожара и поплава, док ми више немамо ни редовног војног рока, ни некадашње одбране и заштите, које смо имали у средњим школама. Нови предмет ће бити од великог значаја како за ученике, тако и за остале - рекла је Совиљева, која је јуче, заједно са осталим колегама из Српске, била на састанку поводом почетка нове школске године.

Према ријечима Малешевића, настава ће у петак почети у свим школама у РС, осим у Зворнику, гдје ће се прво звоно огласити тек у понедјељак, јер је при крају обнова објекта.

- Интензивно се ради на побољшању квалитета образовања. Задовољан сам како су обављене припреме у основним и средњим школама за почетак нове школске године, коју ће похађати 92.000, односно 42.000 ђака - казао је Малешевић.

Додао је да су у неким школама, због броја ђака, поново отворена подручна школска одјељења, међу којима је Основна школа Мокро, подручно одјељење Брезовица.

- Остало је девет подручних школских одјељења у којима неће бити наставе, а за очекивати је да у наредним годинама нека од њих поново почне са радом - додао је Малешевић.

Састанак

На састанку је било ријечи и о санацији гријања, као и о инфраструктурним пројектима, али и другим новостима.

- Убудуће директоре школа неће бирати школски одбор, него Влада Српске. Тиме ће бити обезбијеђен посао директору након истека мандата - рекао је Малешевић и подсјетио да ће мала матура од ове школске године бити експериментално уведена у 21 основној школи, као и велика матура.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана