Зворник: Свети Сава је пастир роду српском, духовни вођа и српски мојсије

Срна
Зворник: Свети Сава је пастир роду српском, духовни вођа и српски мојсије

ЗВОРНИК - Свети Сава је био монах и пастир роду српском, његов духовни вођа - српски Мојсије, изјавио је архимандрит Доситеј Хиландарац, игумани манастира Ћелије код Лајковца, отварајући у Зворнику духовну и културну манифестацију “Светосавска недјеља 2022”.

Доситеј Хиландарац је говорио о Светом Сави из једног другог угла из којег има додирних тачака, односно из монашког дијела и свештеног живота на Светој Гори и његовог стасавања за мисију која му је била предодређена.

“У једном предавању тешко је све рећи по чему је значајан Свети Сава који је из племенитог рода, скупивши снаге одбацио земаљско ради Небеског царства, што је неки другачији поглед на свет”, рекао је Доситеј Хиландарац.

Он је додао да је Свети Сава својим умним потезима чвршће везао свог оца и своју браћу за источну цркву, Византију и православље, чиме је снажно утицао на развој српске културе и историје.

Предсједник Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ “Просвјета” из Зворника Раде Перић рекао је да се традиционална 25. по реду манифестација “Светосавска недјеља” ове године одржава и поводом 30. рођендана Републике Српске.

“Поносни смо што обиљежавамо и прослављамо име Светог Саве, нашег светитеља и просветитеља, државника. Он нам даје снагу, храброст и љубав да истрајемо на путу Светосавља”, рекао је Перић.

Према његовим ријечима, српски народ мора да зна и да буде свјестан да је лоза Немањића најзначајнија у постојању српске историје, јер је српска држава, која је створена под руководством Стефана Немање и његовог сина Саве, постала свјетионик, заштитник и спас српском роду и народу.

Перић је додао да је отац Светог Саве који се замонашио под именом Свети Симеон Мироточиви први српски светац у условима када је српски народ имао своју државу.

У музичком дијелу ове манифестације наступили су ученици Основне музичке школе “Војин Комадина” из Зворника.

Према програму ове вишедневне манифестације, сутра ће Културно-умјетничко друштво “Свети Сава” одржаће концерт, а наредног дана предвиђена је Светосавска академија на којој ће наступити глумац Народног позоришта Републике Српске Горан Јокић, Прво пјевачко друштво “Изворник”, те ученици Средњошколског центра “Петар Кочић”, Техничког школског центра и Основне музичке школе “Војин Комадина”.

На Савиндан у четвртак, 27. јануара, у школама ће бити прослављена школска слава, док ће у Дому омладине бити приказан филм “Божји човек”.

Традиционална манифестација - Избор спортисте године, која се одржава у оквиру “Светосавске недјеље”, биће одржана у петак, 28. јануара.

“Светосавска недјеља” биће завршена у суботу, 29. јануара, представом за дјецу “Циле, размажено пиле”, у извођењу бијељинског позоришта “Маслачак”.

Организатор “Светосавске недјеље” је град Зворник у сарадњи са СПКД “Просвјета”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана