Здравствени радници у Кантону Сарајево се жале на недостатак кадра

ГС
Foto: Кликс

Представници Синдиката радника у здравству Кантону Сарајево изнијели су на данашњој прес конференцији проблеме с којима се суочавају казавши како им недостаје кадра и основних техничких средстава за рад.

Едина Бахтановић из "Геронтолошког центра" пожалила се на низ проблема с којима се суочава ова установа која има 366 корисника.

"У домском смјештају имамо више од 50 посто зависних корисника, а број кадра је сасвим мали. Имамо укупно свега 18 медицинских сестара, само 17 његоватеља. По извјештају из јануара ове године домских смјештај имао је 366 корисника, а прихватилиште 21 корисника. Од укупног броја имамо 84 дијабетичара, 160 психо обољелих особа. Имамо 180 корисника који су у пеленама, а само двије сестре остају преко ноћи. Само ми знамо колико се трудимо обавити сав посао", казала је.

Како додаје, и посао његоватељице у овој установи има бројне мане.

"Једна његоватељица служи по три спрата у току дана, има по 40 пресвлачења у току дана, окупа минимално 15 особа дневно, пресвлачи постељину, мора нахранити пацијенте итд", додала је.

Каже да им је највећи проблем недостатак доктора, којег немају већ годинама.

"Једном седмично нам долази докторица, она не може прегледати 360 људи, то је ван памети", додала је.

Један до кључних проблема је и финансирање па су тим поводом упутили захтјеве ресорном министарству и кантоналној влади.

"Слали смо дописе ресорним министарствима, али никад нисмо добили одговоре. Закључак у свему овоме је да тражимо од ресорног министарства и Владе Кантона да нам омогући средства за запошљавање нових запосленика по систематизацији. Ми имамо 18 медицинских сестара, а по систематизацији требамо их имати 35. Требамо имати 41 његоватељицу, а ми имамо 17. Тражимо да се упосли стални љекар. Ми немамо амбуланту у дому, ми не смијемо дати инекцију него пацијента водимо у дом здравља. Имају проблеме и наши домари, портири... Људи, потребан нам је кадар, амбуланта и доктор како бисмо покушали на било који начин помоћи корисницима", казала је.

Додала је да ни плате нису адекватне јер им се не плаћа рад викендом, а за ноћни рад добију "свега 100 КМ мјесечно."

Јасмин Авдовић, предсједник Синдиката здравства КС за Дом здравља износи проблеме ове установе.

"Од фебруара 2021. године говоримо да нам недостаје десетине специјалиста, 200 медицинских сестара, здравствених техничара, инжињера здравства... Говорим само за домове здравља. Нико није урадио ништа. Слали смо дописе и ургенције и нико нам не одговара. Ми смо данас дошли у ситуацију да је Нови Град као општина остала без три физијатра од укупно четири запослена јер су људи отишли у пензију. Ми сада имамо 130 радника мање него прошле године. Ми немамо основне апарате за пружање најосновнијих услуга. На реверс смо узимали, без тендера, реагенс за лабораторију. Ми не знамо шта ћемо за лаборатироју од сљедећег понедјељка, ако нам неко не посуди те реагенсе. Недостаје нам више од 30 зубних техничара, остајемо без инжињера медцинске технологије јер им се уговори не продужавају. О овоме је требало размишљати онда кад је Синдикат говорио. Требале су размишљати и прошла и претпрошла влада. Ми сад немамо ништа од тога што ће неко одобрити специјализацију јер ћемо те људе морати чекати", казао је.

Додао је на крају да домови здравља немају кадра ни довољно опреме да квалитетно раде, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана