Занимљивост у домаћинству породице Барашин код Српца: Белика ојагњила шесторо

Дејан Јовичић
Занимљивост у домаћинству породице Барашин код Српца: Белика ојагњила шесторо

Србац - У домаћинству Миле Барашина (77) из Гламочана код Српца овца Белика донијела је на свијет чак шесторо јагњади, што је незапамћено на подручју ове општине.

Белика је једна од девет оваца расе винтерберг које су Барашини купили крајем прошле године у Градишци, јер су имали много земље за испашу. Према ријечима Милине кћерке Биљане, рачунали су да ће добити неколико јагањаца и проширити стадо, али овом чуду се нико није надао.

- Прошле седмице смо видјели да је Белика ојагњила три јагњета и чак смо и тада били изненађени њиховим бројем. Међутим, неколико часова касније угледали смо још троје и остали у невјерици. Дошле су и комшије, које су такође остале затечене призором - прича Биљана Барашин.

Она додаје да три јагњета сисају, а остало троје хране из флашице са цуцлом. Она сматра да је ово прави дар, јер овце нису вјештачки већ природно осјемењене.

Србачки ветеринар Радивоје Миланковић истиче да у својој каријери дугој 35 година није забиљежио овакав случај.

- За то је заслужно више фактора, а прије свега крупноћа овце, добра исхрана, хигијена и кондиција. Препоручио сам им да набаве специјални концентрат и вјештачко млијеко за прихрану јагањаца - рекао је Миланковић.

На подручју србачке општине и раније се дешавало да овце ојагње већи број јагњади, па је тако у домаћинству Мирка Шауле из Ножичког прије три године оваца ојагњила четворо јагањаца, који су такође били расе винтерберг.

Домаћинство Остоје Ракића из Срђевића прије шест година такође је постало богатије за четири јагњета.

Да је у Српцу погодно тло за узгој домаћих животиња свједочи и случај из прошле године, када је у домаћинству породице Тодић у Кукуљама крмача Белка комбиноване расе ландрас-јоркшир опрасила чак 25 прасића. Крмача је годину раније опрасила 18, а двије године раније чак 20 прасића.

Продао прасиће, купио "фићу"

Старији мјештани се присјећају да је прије двадесетак година у Ћукалима код Српца једна крмача опрасила 22 прасета.

И данас се у овом селу, али и шире, препричава како је срећни домаћин веома брзо нашао муштерију, продао прасиће и купио тада популарног "фићу".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана