Вјерни народ под Мотајицом није заборавио свог пароха

Дејан Јовичић
Вјерни народ под Мотајицом није заборавио свог пароха

СРБАЦ - Седам и по деценија након смрти свештеника Миладина Петровића, који је службовао у лепеничкој парохији у Српцу, мјештани овог краја, на иницијативу пароха Ненада Ђурића, одлучили су да му подигну спомен-обиљежје.

Петровић је страдао у трагичним околностима 1947. године, а његови посмртни остаци пронађени су и ексхумирани 21. јула 1999. године.

Парох лепенички Ненад Ђурић каже да су ове активности у току већ годину, а прикупљена су знатна средства од вјерника из подмотајичких села и дијаспоре.

 - Уз помоћ бројних приложника и чланова црквеног одбора ускоро ћемо озваничити завршетак радова освештањем крста и споменика нашем некадашњем пароху који је то својом вјером и дјеловањем заслужио, а који је мученички страдао у засеоку Стојковића Ријека у Лепеници - каже Ђурић.

Додаје да је отац Миладин Петровић рођен 1909. године у Бањалуци, а за пароха лепеничког је постављен 1934. гдје је службовао до смрти.

- Три године је провео у Србији, након што су га прогнале усташе. Вратио се 1944. године како би дошао да помогне свом народу у борби за ослобођење, а затим страдао од руке безбожника. Након ексхумације и опијела, које је служено код лепеничке цркве, његови посмртни остаци сахрањени су у заједничку гробницу поред свештеника ове парохије Петра Ђорђевића и од тада до данас није му било постављено надгробно знамење - каже Ђурић.

Он је похвалио вјернике овог краја, за које каже да су веома привржени цркви, а нарочито млади који су ових дана присуствовали часу вјеронауке у мјесном храму Светог пророка Илије.

Ђурић каже да је, осим 12 ученика петог разреда ОШ “Вук Караџић” из Ситнеша, предавање слушало око 50 парохијана који су жељели да прошире своја сазнања о православној вјери, а затим су сви заједно учествовали у вечерњем богослужењу.

- Одлучили смо да ученици дођу у свети храм како би лакше схватили тему и упознали их са светим сасудама, одеждама и богослужбеним књигама. Тиме смо заинтересовали и старије мјештане који су често тражили да одржим једну овакву едукацију. Планирам да укључим више предавача, што ће бити веома корисно за све парохијане, посебно за оне који нису имали часове вјеронауке у школи - рекао је Ђурић.

Захваљујући добровољном учешћу и прилозима вјерника ове године је уређена порта и унутрашњост храма, а у току је прикупљање донација за пакете који ће бити уручени током никољданских и божићних празника.

- Лани смо подијелили 12 пакета помоћи и три печенице за Божић. Трудимо се да обиђемо старе и немоћне, али и све друге који су у стању социјалних потреба и то чинимо најмање два пута годишње, пред Васкрс и Божић, али и у оним ситуацијама када је некоме од наших парохијана хитно потребна помоћ - истакао је Ђурић.

Најстарији храм

Храм Светог пророка Илије у лепеничкој парохији је најстарији храм на подручју Српца и захваљујући вјерном народу нису заборављене све недаће кроз које је ова светиња пролазила. Саграђен је 1856. године, а Турци су га порушили и спалили двије деценије касније. Обновљен је и освештан прво 1891, а затим и 2004. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана