Тане, посљедњи ратник са Козаре, прославио 100. рођендан (ФОТО)

ГС
Foto: НН

ГРАДИШКА - Свјећице на торти са бројем сто угасио је у сриједу Танасије Гаковић, један од најстаријих становника Градишке и околине.

Према његовој рачуници, он је трећи на овој листи, послије Ђорђа Остовића (105) из Ламинаца и Јелке Дојчиновић (101) из Доњих Подградаца. Јелка је прва честитала Танасију, на свечаности коју је организовао Градски одбор СУБНОР-а у Градишци.

"Ја сам за 11 дана већ загазио у 101. годину, јер сам рођен 10. фебруара. Прво сам славио у кући, са породицом а сада, са малим закашњењем, свечаност су за мене организовали другови и пријатељи, са којима сам провео много дана и година" казао је Танасије, којег здравље добро служи. То је, вели, најважније, за остало ћемо лако.

"Мало теже ходам али сам покретан, имам штап и то ми је довољно да одем до продавнице, у комшилук, до града. Памет служи, видим, чујем, шта друго ми треба. Не треба ништа, све имам и добро ми је", одговара слављеник на питања знатижељника окупљених на фешти у једном од градских ресторана.

Међу њима је Никола Крагуљ, бивши функционер Југославије, БиХ, Републике Српске и Градишке.

"Много пута сам се угледао на Тану, користио његове савјете, бавио се политиком и привредом, како је то он некада чинио а нама, млађима, на практичан начин показивао свјетлији пут", рекао је Крагуљ, бивши начелник Градишке а сада предсједник СУБНОР-а, наслиједивши Гаковића на истој функцији.

"У канцеларији је и даље Танина слика, поред Титове", добаци неко из друштва.

Сви се насмијаше. Тако и треба, додаде Јелка, бивша партизанска болничарка у Једанестој крајишкој бригади.

Танасије Гаковић, свједок је и актер дуге, богате епохе Градишке и њене околине. Он је истински градитељ свога краја. Учествовао је у готово свим важним догађајима. У Другом свјетском рату, као борац Пете козарске бригаде, Тане, како га сви овдје ословљавају, градио је слободу а у миру борио се за иградњу фабрика, школа, друштвених домова, напредак пољопривреде, а посебно спорта.

Са предсједничке функције,  иницирао је изградњу стадиона Фудбалског клуба “Козара” и предводио овај клуб, до највећих успјеха.

“Током разорног земљотреса у Бањалуци 1969. године, изабрали су ме за предсједника Одбора за расподјелу новца којег је цијела Југославија слала у Бањалуку и Крајину. Градишка је имала велику штету али смо и ту ситуацију искористили да изградимо стадион, Болницу и друге објекте", испричао је Тане, чије заслуге у спорту али и многим другим пољима у граду на Сави,  су велике, огромне, недостижне.

О фудбалу, посебно о “Козари” и сада, мада отежано али сасвим јасно и разговјетно, прича са снажним емоцијама. Сјећа се да је на отварању стадиона, 12. аугуста 1972. године, модерног за то доба, било 20.000 гледалаца.

Премиjерну утакмицу “Козара” је одиграла против “Локомотиве” из Москве а први гол постигао је Стојан Тимарац.

"Имали смо важну улогу у бившој Југославији, били смо у врху друголигашке табеле, играли против великама југословенског фудбала и часно проносили име Градишке. Волио бих да се “Козара” врати на те, старе и славне стазе", присјетио се Тане давног војевања градишких црвено-бијелих фудбалера, на стадионима од Триглава до Ђевђелије.

Осим новца из касе фонда солидарности, изградњу помогло је више спортских колектива, међу којима ФК "Војводина" из Новог Сада. Охрабрен је Тане обећањем градоначелника Зорана Аџића да ће ускоро почети реконструкција стадиона и трибина, којег је овај стогодишњак градио.

Жртве и тековине НОБ-а

Тане је био и предсједник многих грађанских удружења, политичких и других организација. Ипак, најважнија су за њега удружења и организације створене на тековинама мира и слободе, извојевани у Другом свјетском рату. У тој борби, са подручја општине Градишке, у учествовало је 5.200, а погинула су 1.552 борца, преносе Независне.

“Под фашистичким терором, на огњиштима и у логорима смрти убијено више од 14 .000 становника градишке општине. То се увијек мора знати и препричавати младима, јер те странице наше историје вријеме брзо избрише а вриједности народне и ослободилачке борбе потискује у заборав", сматра посљедњи ратник Пете козарске бригаде, чије знамење и сада чува.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана