Студенти прво питају за сатницу

Јована Ивановић
Студенти прво питају за сатницу

БАЊАЛУКА - Студенти који желе да зараде џепарац углавном раде повремене или сезонске послове преко омладинских задруга, а иако је понуда задовољавајућа, интересовање младих је мање него претходних година.

Oмладина тражи лаке и брзе послове како би од те зараде могли покрити трошкове студирања и живота који нису мали, али је сатница пресудни фактор да ли ће прихватити понуђени ангажман.

Директор бањалучке омладинске задруге “КАБ” Иво Туркеш нагласио је да постоји низ послова које нуде и које би могли да раде и студенти, али да је интересовање мање него претходних година.

- Раније је било много више интересовања, а данас студенти прво питају за цијену рада. За нас досад није било проблема, јер имамо пристојан цјеновник - рекао је Туркеш.

У омладинској задрузи “Мјоб” за “Глас” истичу да дјевојке највише занима рад у бутицима, док се припадници јачег пола одлучују углавном за послове, као што су утовар и истовар робе.

- Сатница је шест марака. За студенте у бутицима сатница је од три марке - рекли су из ове задруге и додали да сви заинтересовани студенти могу бити чланови те организације.

Поједини студенти истичу да су тражили да раде одређене послове на ове начине, али да на крају исте нису прихватили јер сматрају да послодавци не нуде реалне услове, посебно ако се узме у обзир обим посла и коначна зарада.

Предсједник Студентског парламента Универзитета у Бањалуци Радован Јалић за “Глас Српске” каже да, иако је зарада један од најбитнијих фактора због које се студенти одлучују за рад, има периода када је учење на првом мјесту.

- Некада је паметније мало више штедјети тако да су, на примјер, за вријеме испитних рокова студенти посвећенији учењу. То им је приоритет јер им је битније дати услов него зарадити новац - рекао је Јалић, који је нагласио да ће се представници студената у наредном периоду додатно ангажовати када је ријеч о овим пословима.

Додаје да су у сарадњи са компанијом “м:тел” наишли на разумијевање приликом ангажовања студената.

- Студенти могу радити са прилагодљивим радним временом јер морају ускладити посао и обавезе на факултету - рекао је Јалић и додао да млади данас имају прилику лако наћи посао и путем друштвених мрежа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана