Становници Кнежева аутобус чекају као озебао сунце

Анита Јанковић Речевић
Становници Кнежева аутобус чекају као озебао сунце

БАЊАЛУКА - Становници Кнежева који свакодневно морају путовати у Бањалуку, било ради посла, школовања или код љекара већ седмицама муку муче да стигну до највећег града Српске, будући да су почетком мјесеца остали без аутобуског превоза.

Свако се сналази како зна и умије, а први човјек те општине увјерава да се проблемима назире крај и да ће аутобуси према том малом планинском мјесту ускоро поново саобраћати.

Наиме превозник “Хепи турса” који је од септембра 2021. године до 1. новембра превозио путнике на релацији Бањалука - Кнежево, преостао је да ради због мањка путника и нерентабилности.

То је проузроковало проблеме студентима, радницима и ђацима који због свакодневних обавеза морају путовати у Бањалуку. Остали су препуштени сами себи, због чега се надају да ће проблем што прије бити ријешен.

- Сналазимо се на разне начине. Организујемо се једни између других. Они који имају сопствени аутомобил повезу и нас који немамо, уколико можемо прилагодити обавезе. Неки користе услуге таксија, а неки су знали изостати са наставе или предавања када нису могли смислити начин како да се пребаце од Кнежева до Бањалука - испричала је једна Кнежевљанка.

Да се рјешење назире увјерава начелник општине Кнежево Горан Боројевић, који каже за “Глас” да су постигли договор о превозу грађана са једним локалним привредником.

- Рачунамо да ћемо за десетак дана завршити комплетну папирологију да би линије биле поново успостављене. Потребна је регистрација дјелатности и одобрење ресорног министарства, што захтијева одређено вријеме - рекао је Боројевић.

Он је додао да ће општина са одређеним износом новца помоћи превознику, наводећи да у општинској каси нема много средстава.

- То је нешто ситно, колико можемо, па видјећемо како ће функционисати. Исто смо понудили и претходном превознику “Хепи-травелу”, али они нису жељели прихватити. Овај јесте - рекао је Боројевић, који је раније истекао да егзодус становништва није заобишао ни њихову општину те да су свјесни да ни превозници немају бог зна какву рачуницу.

Путнике из Кнежева, како “Глас” сазнаје, убудуће би требало да превози Драго Марић, који планира да уведе пет полазака у току дана.

- Не знам тачно када ћемо стартовати, све зависи колико ће потрајати сређивање документације, односно добијање дозволе. Тренутно немам ни аутобус, тек треба да га набавим, јер се никада нисам бавио превозом. За сада не знам ни колико ће коштати карта, могу само рећи да планирамо пет полазака из Бањалуке и исто толико из Кнежева - рекао је Марић.

Продаја

Директор “Хепи турса” Борислав Ђурановић каже за “Глас” да је своје аутобусе већ ставио на продају.

- Нисам успио конкретизовати договор о поновном успостављању линија са начелником, тако да аутобусе продајемо. Обустава превоза није била исхитрена одлука, просто више нисмо имали рачуницу - казао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана