Шеснаестогодишњи Српчанин за годину одвезао 5.800 километара

Дејан Јовичић
Шеснаестогодишњи Српчанин за годину одвезао 5.800 километара

СРБАЦ - Како би са пријатељима учествовао на прошлогодишњој србачкој бициклијади, Бојан Њежић (16) из Српца морао је да посуди бицикл од локалног сервисера Драгана Рауша, а данас овај младић активно вози трке и за годину дана прешао је чак 5.800 километара.

Иако није имао властити бицикл Бојан је имао велику жељу да се бави овим спортом, а када га је добио на поклон од фирме “Колектор ЦЦЛ” из Српца, која је била генерални спонзор традиционалне “Бициклијаде”, његовој срећи није било краја.

- Веома сам се обрадовао када су ме организатори прозвали јер то заиста нисам очекивао. Добио сам јако добар МТБ бицикл са којим сам се почео редовно возити по граду. Првобитно сам, а онда и у друштву чланова бициклистичког клуба Србац Небојшом Сувајцем и Живком Савићем, који вози бревете од хиљаду и више километара и на чији наговор сам и ја почео возити веће километраже - рекао је Бојан који похађа први разред бањалучке Гимназије на информатичком смјеру.

Пошто је велики заљубљеник у природу, овај вид рекреације га је брзо освојио и након завршетка школске године почео је возити готово свакодневно.

- Пошто сам прелазио све веће раздаљине, од 100 и више километара, морао сам набавити још квалитетнију опрему. Бицикл кога сам добио на поклон више је био за рекреативну вожњу па сам купио половни бицикл који је прилагођен друмској вожњи и има боље мјењаче и квалитетнији пренос на зупчаницима, што утиче на брзину вожње - прича Бојан.

A person riding a bicycleDescription automatically generated

Своју прву вожњу од 200 километара одвезао је у октобру 2023. у Лакташима и то за десет часова и шест минута, а за пет мјесеци ове године одвезао је чак четири бревете од 200 и један од 100 километара.

- Ове вожње ми јако одговарају јер немају такмичарски карактер већ је једини услов да се прођу контролне тачке и стигне на циљ у предвиђеном року. Нагласак је на дружењу и уживању у прелијепим предјелима кроз које пролазимо. Најчешће возимо у групама, по двоје или више и правимо краће паузе од петнаестак минута, а они који прелазе и до двије хиљаде километара морају одвојити вријеме за спавање јер је веома тешко извести толику дионицу без одмора - истиче Бојан.

Током вожњи често га прате разне згоде, али и незгоде попут пуцања гума и сајли или квара на кочницама и мјењачу.

- На једном од задњих бревета на Козари пукао ми је ланац, али сам имао ту срећу да наиђе бициклиста Ведран Панић из Градишке који је брзо ријешио квар. Често се зна десити, када нас умор савлада возећи уз велико брдо, да изађу пси из нечијег дворишта и појуре нас, али успијемо добити неку надљудску снагу да појачамо темпо и побјегнемо - прича Бојан.

Његови планови су да прво заврши школу и упише факултет, а што се тиче бициклизма, волио би да се њиме покуша бавити још професионалније.

- Тренутно возим бревете од 200 и 300 километара, а с временом планирам повећати километражу и можда се опробати на још озбиљнијим такмичењима. Захвалан сам фирми “Колектор ЦЦЛ” јер да ме нису наградили бициклом, питање је да ли бих се уопште бавио овим спортом - истиче Бојан.

Издаци    

Бојан има и сестру близнакињу Бојану која тренира у стонотениском клубу Борац из Бањалуке и има већ неколико освојених медаља.
- Ово су све скупи спортови за које је потребна добра опрема и потребни су нам јаки спонзори. Сваки одлазак на бревет или стонотениски турнир кошта, јер се плаћа котизација, превоз и смјештај. Породица нас за сада максимално подржава, али и њихове могућности су ограничене - наглашава Бојан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана