Самохраној мајци из Шековића потребна помоћ добрих људи: Топли дом једина жеља

Данијела Бајић
Самохраној мајци из Шековића потребна помоћ добрих људи: Топли дом једина жеља

ШЕКОВИЋИ - Ради Тришић из Шековића, самохраној мајци двоје дјеце, која живи у трошној кући, без купатила и са нешто мало дрва, тек толико да се не смрзну, једина жеља на свијету је да својим малишанима обезбиједи топли дом.

Рада са двогодишњим сином Остојом и петогодишњом кћерком Драганом живи од 200 КМ које добија од локалне заједнице, у кући која није њихова. Како би својој дјеци обезбиједила хљеб, ова четрдесетогодишњакиња не бира послове. Каже, ради све што јој понуде, па је тако јесенас за новац и дрва цијепала.

- Народ ми поможе колико може, али немају ни они више. Увијек се трудим да им на неки начин узвратим. Међутим, не можемо овако вјечно. Ја једва дјеци могу обезбиједити основне животне намирнице, а они расту, Драгана би на јесен требала кренути у школу - казала је Тришићева, која са малишанима живи у једном, како објашњава, собичку у којем спавају, једу и кувају.

Додала је да ће кад-тад морати иселити из ове куће, која није њихова, а гдје ће и шта то, вели, ни сама не зна.

- Срећа па је власник куће добра душа и не тражи да му плаћамо кирију. Плаћамо само струју. Не знам како бих све сама стигла, нема шансе. Драганин тата је умро прије четири године, а Остојин отац је такође настрадао - рекла је Тришићева и додала да ће све од себе дати да дјеци ништа не фали.

Петогодишња Драгана каже да сања дан кад ће добити собу у којој ће моћи да посложи своје играчке и књиге, које ће да добије када крене у школу.

- Мама, брат и ја сада заједно спавамо. Није нам ни сада ружно, али бојим се да ћемо се морати иселити из ове куће и онда је питање гдје ћемо да спавамо - прошапутала је ова скромна дјевојчица, која се брине о брату када Рада оде да заради дневницу.

На тешку животну причу Тришића није остао имун ни двадесетогодишњи  Младен Милић из Шековића.

- Недавно сам био организатор хуманитарне акције “За дјецу Шековића” у сарадњи са општинском организацијом Црвеног крста, у којој су грађани прикупљали новогодишње пакетиће за социјално угрожену дјецу на простору општине Шековићи. Тако сам, дијелећи пакетиће, дошао у сусрет са овом породицом - прича овај младић за “Глас Српске”.

Њихова судбина га је, како каже, веома погодила, због чега је одлучио да покрене хуманитарну акцију како би се овој породици обезбиједили бољи услови за живот.

- Позивам све хумане људе који могу и желе да помогну да ми се јаве како бисмо сви заједно помогли овој дјеци и њиховој мајци - казао је Милић.

Село

Рада Тришић је до прије двије године живјела на селу, али се преселила ближе центру општине јер како каже тамо није имала гдје да заради коју марку.

- Нисам имала другог избора него да се уз помоћ добрих људи преселим у Шековиће, гдје колико-толико могу наћи посла, а и кућица у којој смо на селу живјели била је толико оронула да је сваког часа могла да се сруши - казала је Тришићева.  

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана