Рунић: Дрварчани су се храбро борили за слободу

Срна
Рунић: Дрварчани су се храбро борили за слободу

Начелник општине Дрвар Душица Рунић поручила је вечерас на свечаној академији поводом 80 година од њемачког десанта на Дрвар, да Дрварчанима слобода није поклоњена, већ су се за њу борили и својом храброшћу преусмјерили комплетан ток збивања у Другом свјетском рату.

Рунићева је указала на значај његовања традиције и народноослободилачке борбе, те истакла историјску улогу Дрвара у Другом свјетском рату.

Предсједник САБРНОР-а Сеад Ђулић рекао је да је у Дрвару речено не фашизму.

- Потребно нам је јединство више него икада прије и нико не треба да ремети наш мир - рекао је Ђулић.

У културно-умјетничком програму наступили су, између осталих, чланови Аматерског културно-умјетничког друштва "Мира Лукач", етно-групе "Царза" и "Успомене", ученици Основне школе "Дрвар" и дјеца вртића "Мајка храброст".

Свечаности у Радничком дому присуствовао је велики број Дрварчана, али и делегат из реда Срба у Дому народа Парламента Федерације БиХ Горан Броћета, министар правосуђа и управе у Ливањском кантону Александар Родић, представници антифашистичких удружења из земље и региона.

Сутра у 10.00 часова биће положени вијенци код споменика жртвама фашистичког терора, након чега ће бити отворена изложба "Споменик" и организована штафета младости.

У Спомен-комплексу "25. мај 1944" под пећином биће отворена изложба "80 година од Десанта", а за посјетиоце ће бити припремљен и традиционални војнички пасуљ.

Нијемци су под шифром "Коњички скок" 25. маја 1944. године у Другом свјетском рату почели ваздушни десант на Дрвар, с намјером да униште Врховни штаб Народноослободилачке војске и партизанских одреда Југославије.

Град је снажно бомбардован, послије чега су се спустили њемачки падобранци и једрилице, а ка Дрвару су надирале јаке снаге од Книна, Бихаћа, Бањалуке, Јајца и Ливна.

Јединице око Врховног штаба, укључујући Шесту личку бригаду која је у Дрвар стигла убрзаним маршем, пружиле су снажан отпор, нанијеле падобранцима знатне губитке и омогућиле извлачење Врховног штаба, а Први пролетерски и Пети корпус бочним ударима пореметили су њемачку операцију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана