Промовисана књига „Mемоари“ проте хаџи Будимира Анђелића: Путовање кроз једно вријеме

С. К.
Foto: Јелена Јеринић

СТАНАРИ ‒ У препуној сали „Центра за културу“ општине Станари синоћ је промовисана књига „Мемоари“ протојереја ставрофора хаџи Будимира Анђелића.

Издавачи књиге су Истраживачки центар „Искон“ из Бањалуке и „Центар за културу“ општине Станари.

У „Мемоарима“ је прото Будимир Анђелић „оживио“ свој животни пут - од скромног дјетињства у Церовици, преко школовања и прве парохије, све до службе у Италији и Америци. Описао је сусрете са духовним и политичким лидерима, те значајне тренутке и људе који су обликовали његову судбину.

„Мемоари“ не само да су увид у његов лични живот, већ и освјетљавају кључне тренутке друге половине XX вијека којима је свједочио, а у некима и лично учествовао. Кроз своје искуство, аутор пружа читаоцима дубље разумијевање времена у којем је живио.

Прото Будимир  својој књизи прича и причу о својој породици – супрузи, ћерки и сину који су и данас, као и увијек, његов највећи понос и ослонац.

Прото Будимир је пред више 100 посјетилаца промоције причао о својој породици, сусретима са патријархом српским Павлом, служби у цркви Светог Спиридона у Трсту,  животу Срба у Америци…

Прото Будимир је истакао  да је желио да све то остане записано, да се од заборава сачувају битни догађаји и људи."

- Мене су први кораци одвели ка црквеним вратима и већ као петогодишњак сам знао да ћу да будем свештеник. Бог је одредио да ме мој животни пут одведе прво на Косово, до царског Призрена и ту је ударен темељ свему што ће услиједити у мом животу – истакао је прото Будимир.

Предсједник ИЦ “Искон” и приређивач књиге Сандра Кљајић истакла је да је живот проте Будимира испуњен интересантним моментима.

- Написати мемоаре није лако. То није само чин биљежења прошлости, већ и стварање моста између генерација, пут којим се повезују прошлост, садашњост и будућност. Зато књига "Мемоари", није само збирка ријечи или сјећања, већ отвара врата прошлости  - истакла је Кљајићева.

Рецензент мр Слободан Наградић нагласио је да вриjедност „Мемоарa” проте хаџи Будимира Анђелића,  не умањује то што нису написани руком неке историјске личности.

- Њихов аутор је тек један (не)обични поп, али и човјек који се добро сналази(о) у координатама савременог свијета, који је истовремено и модеран и традиционалан, који љуби свој род и народ, али је и космополита који је спреман да сагледа суштину и потребе другог човјека, да уважи различитости, води дијалог, помогне другим људима, а да при томе остане свој, одан својој породици, лојалан држави у којој живи и апологета вјере коју исповиједа и народа из којег води поријекло – истакао је Наградић.

У својој рецензији академик Срето Танасић навео је да из свега што се зна о значају мемоарске литературе, који расте с протицањем времена од настанка неког дјела те врсте, са сигурношћу може тврдити да ће и ова књига с протицањем времена бити све драгоцјенија за разумијевање једног времена и живота, судбине људи ових крајева јер вријеме о којем се говори као о времену дјетињства и одрастања проте хаџи Будимира већ данас је историја

- Постоји једна стара истина да се човјек не може одужити родитељима, завичају и учитељу. Ријетки су они срећни људи који могу рећи да су се одужили бар једном члану из овог тројства. А прота хаџи Будимир је од ријетких Богом погледаних људи који се одужио свима трома – навео је Танасић.

Овом приликом представљена је и радна верзија књиге „Село Церовица - Отргнуто од заборава“, чији су аутори Дамир Кљајић, Будимир Анђелић и Мирко Јотић, а која ће ускоро бити објављена у издању ИЦ „Искон“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана