Политике прилагођене породици од користи радницима и послодавцима

ГС
Политике прилагођене породици од користи радницима и послодавцима

БАЊАЛУКА- Улагање у Политике прилагођене породици које препоручује УНИЦЕФ доноси бољи квалитет живота запослених и њихових породица али и послодавцима који их примјењују, оцјењују економски стручњаци и посихолози.

На сајту Удружења економиста Републике Српске – SWOT наводе да је представница УНИЦЕФ-а у БиХ Ровнак Кан  истакла дада улагање у Политике прилагођене породици доноси веће бенефите за породицу, посао и привреду.

-УНИЦЕФ и његови партнери промовишу увођење политика прилагођених породици која помажу у балансирању и користи како пословног тако и породичног живота, подстичући друштвену одговорност послодаваца у подршци и заштити породице кроз промоцију здравог окружења на послу - наводи Кан.

Она је истакла да примјена Политика прилагођених породици утиче и на укупну продуктивност рада.

Кан је појаснила да се треба промовисати балансирање пословног и приватног живота запослених кроз, на примјер, флексибилније радно вријеме за вулнерабилне породице, породиљско/родитељско одсуство за оба родитеља, јаслице на радном мјесту.

Према њеним рјечима те мјере ће помоћи у балансирању породичних и радних обавеза.

Програмски координатор Друштва психолога Републике Српске Гордана Ружић Милунић каже да би послодавци поштовањем Политика прилагођених породици имали задовољније и продуктивније раднике који би могли боље балансирати приватним и пословним обавезама, јер би осјећали подршку свога послодавца.

-Ове политике су нарочито значајне за раднице које имају истакнутију улогу у животу и организацији породице, те често нису у могућности да буду у потпуности и само фокусиране на посао због својих обавеза и преокупација у вези са бригом о дјеци и другим члановима породице - казала је Ружић Милунић.

Она је подсјетила да су резултати истраживања које је Друштво психолога Српске радило у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске уз подршку УНИЦЕФ-а и његових партнера говоре да се породица у вријеме Ковид-19 пандемије ослањала искључиво на унутрашње снаге, те да нису имали повјерење да им други могу помоћи, те нису ни тражили помоћ.

-Савремена породица има испред себе много изазова и сваку породицу на неки начин можемо сматрати вулнерабилном, управо зато је важно да послодавци помогну својим радницима тако што ће наћи компромис и примјењивати политике усмјерене на породицу јер само задовољан човјек може бити добар радник - навела је Ружић Мулинић.

Извршни директор Удружења економиста РС SWOT Саша Грабовац наводи да са економског становишта оваква рјешења могу бити оправдана јер и послодавцима је у интересу да имају продуктивне раднике који ће то свакако бити уколико су задовољни.

Он је казао да је период пандемије показао одређену флексибилност и домаћих компанија када се у пракси показало да је код великог броја занимања, захваљући савременим технолошким рјешењима, рад од куће у већој мјери изводљив као и пословна комуникација.

Према његовим ријечима, због тога и не чуди да се широм Европе тестира идеја четверодневне радне недјеље гдје би радници радили четири дана недјељно, а били плаћени исто, са истим доприносима као иначе, а остала би им и иста количина посла као у потодневној радној недјељи.

Председник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић нагласио је да су предложене политике добро дошле, али сматрам да обзиром на финансијско стање домаћих предузећа неки од тих мјера и приједлога нису прихватљиви пошто је послодавцима тренутно фокус да се сва расположива средства дају за повећање плата тако да врло мало остане за повећање неких других права.

Он је нагласио да важећа законска рјешења немају никаква ограничења по питању Политика прилагођених породици али не прописују никаква посебна права.

Тривић истиче да из његовог угла обезбјеђују довољан ниво заштите радника и омогућује нормалне услове за живот како радника тако и његове породице.

Према његовим ријечима, да ли ће неко од послодаваца проширити права је више ствар могућности него жеље послодавца.

Постојеће политике прилагођене породици које су већ на снази, као што су породиљско одсуство, инфраструктура, индивидуална одговорност и смањење родитељског стреса кључни су први кораци, а докази указују на критичну потребу да се ови кораци надограђују и превазиђу, да се побољшају и ојачају окружења која омогућавају пружање оптималне подршке породицама.

Пројекат промоције политика прилагођених породици спроводе Друштво психолога Републике Српске и УНИЦЕФ, уз подршку УСАИД БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана