Под минама још 1,2 милиона метара квадратних површина на подручју Зворника

Срна
Foto: срна

ЗВОРНИК- На подручју града Зворника има око 1,2 милиона метара квадратних површина загађених минама или сумњивих површина, док је отприлике толико деминирано, рекао је члан Црвеног крста Републике Српске Дејан Галић.

"Углавном, минама су загађена рубна подручја према Федерацији БиХ од Локања до Зелиња", рекао је Галић новинарима.

Он је додао да, нажалост, прошле и ове године нису рађене проптивминске активности на подручју града Зворника због пандемије вируса корона, као и неких других ограничавајућих фактора.

У Зворнику је данас организовано регионално такмичење из програма упозоравање на опасности од мина на коме учествују четири екипе ученика из основних школа из Власенице, Осмака, Сребренице и Зворника.

Побједници овог такмичења, чији је организатор Градска организација Црвеног крста Зворник, учествоваће на Републичком такмичењу из ове области које ће бити одржано у првој половини децембра, највјероватније, на Палама.

Секретар Градске организације Црвеног крста Зворник Дана Мићић рекла је новинарима да се у екипама које се такмиче налазе по три ученика и додала да такмичари имају задатке на које усмено одговарају, слагалице, пантомиме, анаграме, као и да исправе нетачне реченице.

Према њеним ријечима, циљ такмичења јесте провјеравање знања ученика из ове области и да побједници учествују на Републичком такмичењу.

Истичући да је из протеклог грађанског рата у БиХ остало доста загађених површина минама и неексплодираним убојитим средствима, Мићићева је рекла да Црвени крст Републике Српске, у сарадњи са основним школама, сваке године организује општинско, регионално и републичко такмичење из ове области.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана