Окупљање избјеглих Срба у Голешу: Служена молитва први пут након 32 године

Анита Јанковић Речевић
Окупљање избјеглих Срба у Голешу: Служена молитва први пут након 32 године

ТРАВНИК- Више десетина Срба из Голеша код Травника, који су у вихору посљедњег рата избјегли и протјерани са својих огњишта, посјетили су данас православно гробље у свом родном селу, уредили га и запалили свијеће на гробовима предака.

Они су том приликом евоцирали успомене на прошла и предратна времена, те истакли да родни Голеш организовано посјећују сваке године на Спасовдан, када се традиционално одржавао велики народни збор.

Подсјетили су да је лани на поменутом гробљу почела изградња капеле у којој је данас,  први пут након 1992. године, одржана молитва коју је након дуго времена служио православни свештеник Храма Успења Пресвете Богородице у Травнику, Горан Живковић.

Ријеч је о вјерском објекту, запаљеном у посљедњем рату, па уздигнутом захваљујући донацијама Срба.

Занимљиво је да су у неимари и они који су радили на његовој обнови махом били Бошњаци.

Породица Баљак је на том плану свештенику поклонила стару икону Богородице која је дуже од пет година била под рушевинама старе капеле, прежививши сњегове, кише, сунце и све недаће.

„На овом мјесту српски народ се стотинама година молио Богу, испраћао покојнике, живио и радовао се. Искра која је запалила стару православну капелу загријала је и срца људи, па се ми и данас радујемо што видимо једни друге и што се окупљамо“, рекао је свештеник Живковић.

Голеш је прије рата био већинско српско село.

Према попису из 1991. године у њему је живјело око 1.350 Срба и 500 Бошњака. Од 1995. у Голешу нема ниједног Србина. Већина српских кућа потпуно је девастирана, а добар дио њихове земље је под минама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана