Одбор повјерилаца утврдио услове продаје рибњака "Саничани"

СРНА
Одбор повјерилаца утврдио услове продаје рибњака "Саничани"

ПРИЈЕДОР- Приједорски рибњак "Саничани" може купити или привредно друштво регистровано у БиХ најмање пет година које обавља дјелатност производње и продаје рибе најмање пет година на територији БиХ или субјект јавног права, наводи се у документу одбора повјерилаца овог предузећа у стечају.

Уколико је купац привредно друштво, услов је и да најмање три године остварује најмање 10 милиона марака прихода из дјелатности производње и продаје рибе.

Купац се мора обавезати да ће наставити да обавља дјелатност производње, узгоја и продаје рибе најмање 10 година, запослати најмање 30 радника у року једне године и у року од пола године санирати најкритичније тачке насипа и брана према елаборату овлаштеног правног лица и уз надзор Јавне установе "Воде Српске" Бијељина.

Купац је прије закључења уговора дужан доставити безусловну банкарску гаранцију као обезбјеђење за испуњење преузетих уговорних обавеза и накнаду штете на износ од пет милиона марака с роком важења 10 година, а која ће се обнављати сваке године.

Ако најповољнији учесник одбије да при закључењу уговора прихвати услове, сматраће се да он није најповољнији и биће понуђен наредни квалификовани учесник, а, ако таквог не буде, поново ће се расписати оглас о продаји.

Ако купац или његов правни сљедник не испуни обавезу обављања дјелатности најмање 10 година, дужан је да плати уговорну казну која се рачуна тако да се просјечна бруто плата у Републици Српској за годину која је претходила престанку обављања дјелатности помножи бројем мјесеци који је преостао до краја 120. мјесеца и то помножи са 30.

У случају да овлаштени ревизор утврди неиспуњење обавеза, продавац односно стечајни управник овлаштен је да затражи од купца да отклони недостатке, као и да наплати уговорну казну ако их купац не отклони.

Да би лицитација за прикупљање понуда била успјешна, мора бити достављена најмање једна понуда по почетној цијени.

У огласу о продаји рибњака биће наведено да управна зграда с пратећим објектима и земљиштем и базен Микулин нису на продају јер су у извршном поступку досуђени Новој банци.

Скупштина повјерилаца донијела је у јануару одлуку о продаји стечајног дужника рибњак "Саничани" као правног лица и овластила одбор повјерилаца да предложи услове продаје, а Окружни привредни суд Приједор заказаће сједницу скупштине повјерилаца на којој ће се расправљати о приједлозима одбора повјерилаца и утврдити коначни услови продаје.

Представници градске власти у Приједору у више наврата су од покретања стечаја изражавале интерес да ово предузеће купи Влада Републике Српске и преда на управљање граду Приједору.

Приједорски рибњак основала је 1903. године породица чешких досељеника Бурда и за 120 година постојања прошао је низ власничких и организационих трансформација, а управља посједом површине 1.367 хектара.

Стечај је отворен у марту 2022. године, а против већинског власника Радојице Ратковца Окружно јавно тужилаштво Приједор у фебруару прошле године подигло је оптужницу због кривичног дјела незаконито поступање у привредном пословању којим је оштетио јавне приходе за око пола милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана