Нада за масовнији узгој гатачког говечета

Анита Јанковић Речевић
Нада за масовнији узгој гатачког говечета

ГАЦКО - Контингент од 20 грла гатачког говечета, који је недавно испоручен купцу с Пала, први је случај већег откупа ове стоке након посљедњег рата у БиХ, што узгајивачима из мале херцеговачке општине улива наду не само у опстанак аутохтоне расе већ и њен масовни узгој у другим крајевима.

За гатачко говече кажу да је лична карта општине по којој носи назив јер се  узгаја дуже од 130 година. Раније је чинило окосницу пољопривреде тог краја, али појава сорти крава које дају више млијека мало-помало га је изгурала из већине штала. Будући да представља пољопривредно благо Републике Српске и БиХ, узгајивачи су се удружили, основали удружење и започели мукотрпан посао промоције и очувања ове аутохтоне расе.

Предсједник Удружења узгајивача гатачког говечета Душан Андријашевић каже за “Глас” да поменути откуп свједочи о позитивним промјенама.

- Када су са нама контактирали са Пала и затражили 20 грла, мислили смо да не можемо толико обезбиједити, али након неколико дана обиласка терена нашли смо довољно грла и уговорили продају. Краве су продате за укупно 86.000 марака и ријеч је о донацији народног посланика Аце Станишића који је желио да од скупштинског хонорара на овај начин помогне суграђанима - казао је Андријашевић и додао да је било узгајивача који нису имали намјеру да продају стоку, али су то учинили како би производња мало живнула. 

Андријашевић је нагласио да је ријеч о првој масовнијој трговини, те да је потражња за гатачким говечетом из дана у дан све већа.

- Било је појединачних случајева да људи продају стоку, али у склопу једног контингента од рата па наовамо нисмо одједном продали оволико грла. Ово је за нас изузетно значајно јер сматрамо да је прилика за ширење на друге општине и стварање нових жаришта ове аутохтоне расе. Пале су када је у питању надморска висина сличне нашој општини па се надамо да ће се краве лако прилагодити. Имамо заинтересоване и из Србије, Хрватске те планинских дијелова Црне Горе, гдје је ова раса некада такође узгајана - навео је Андријашевић.

Посебно га радује буђење свијести о значају онога што ради ово удружење.

- У времену када смо сви свједоци да је већини драже увести производе или стоку из иностранства, очавање домаћих раса има немјерљив значај. Удружење окупља 28 чланова и све више узгајивача жели под наше окриље како би ова прича наставила да се развија. Општина је препознала то што радимо и даје дупло веће подстицаје за узгој гатачког говечета у односу на друге сорте, које субвенционише са 60 КМ, а аутохтоне краве са 120 марака. Вјетар у леђа даје нам и ресорно министарство - нагласио је Андријашевић наводећи да је гатачко говече отпорније у односу на друге расе, те је врло скромно у погледу исхране и смјештаја, са изузетним квалитетом како млијека, тако и меса.

Посланик у Народној скупштини РС Ацо Станишић каже за “Глас” да је њему и његовим сарадницима требало дуго времена да реализују ову идеју чији је циљ помоћ паљанским домаћинствима.

- Жељели смо на неки начин конкретно помоћи социјално угроженим, вишечланим и породицама погинулих бораца које имају услове да узгој краве која ће им омогућити допуну кућног буџета. Када смо питали стручњаке које краве да узмемо, због климатских услова су нам предложили да би гатачко говече било најбоље, а не, рецимо, сименталке и друге увозне расе које су подложне разним болестима - рекао је Станишић.

Генотипизација

Душан Андријашевић је навео да је кроз пројекат генотипизације, који за циљ има очување ове аутохтоне сорте, до сада детектовано стотинак генетски потенцијалних грла.

- Гатачко говече је у десетинама година иза нас полако почело да нестаје с ових простора, а да бисмо то спријечили, удружење је покренуло пројекат. Подршку нам је пружила локална управа, ресорно министарство и Институт за генетичке ресурсе који је носилац пројекта - казао је Андријашевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана