Мркоњић Град: Одржано предавање о недоумицама у српском језику

Г.С.
Мркоњић Град: Одржано предавање о недоумицама у српском језику

МРКОЊИЋ ГРАД - У Мркоњић Граду вечерас је одржано предавање о актуелним недоумицама у српском језику, поводом Међународног дана матерњег језика, те је истакнуто да се ове године очекује ново издање правописа српског језика.

Професор Драгомир Козомара рекао је новинарима да се очекује да буде објављена и ијекавска варијанта..

"Надам се да ће бити уважен и наш локални идиом, који се односи на западни дио Републике Српске, а то је онај дио српског простора гдје живи највише ијекавског становништава", рекао је Козомара.

Он је навео да је екипа која се састала у оквиру одбора за стандардизацију правописа имала веома тежак задатак, јер је требало направити приједлоге за измјене постојећег правописа, који ће олакшати засада врло тешку материју српског језика и књижевности.

Директор Народна библиотека Милана Ступар рекла је да ова установа сваке године поводом 21. фебруара организује предавања о различитим темама и тако даје допринос очувању матерњег језика и ћириличког писма.

Међународни дан матерњег језика се обиљежава сваке године 21. фебруара широм свијета. Основни циљ је да се подигне свијест о значају матерњег језика и мултилингвизма. Овај дан је успоставио је Унеско и обиљежава се редовно од 2000. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана