Mozzart донирао дрон храбрим спасиоцима из Добоја

Mozzart
Mozzart донирао дрон храбрим спасиоцима из Добоја

Група храбрих и пожртвованих ентузијаста у Добоју је прије двије године основала Спасилачки тим с циљем учешћа у потрагама за несталим лицима и њиховом спасавању. Тренутно имају 24 члана који су у сваком тренутку спремни да помогну грађанима у невољи. Како би били што успјешнији у овој племенитој мисији, компанија Mozzart донирала им је нови дрон за што лакшу претрагу терена из ваздуха.

Опрема за спасиоце је веома скупа, али може спасити људски живот који нема цијену. Компанија Mozzart је једина која је имала слуха за наше потребе и препознала значај Спасилачког тима у спасавању људи. Дрон ће нам бити од велике помоћи јер олакшава потраге, са њим покривамо много већу површину тражења и можемо тражити и на неприступачним дијеловима, а са једном батеријом може да буде у зраку од 40 – 45 минута, што је веома битно. Хвала Mozzartу на овој вриједној донацији, надамо се да ће се и други угледати на њихов племенити гест" поручује Ален Петковић, предсједник УО Спасилачког тима Добој. 

 

Основни циљ овог Спасилачког тима је да помогну свима којима је помоћ неопходна, а учествују у потрагама за несталим лицима, спашавању на води и под водом, као и у другим врстама спашавања. Приоритет им је да се што боље обуче и опреме како би њихове акције биле што ефикасније, брже и успјешније, са посебним акцентом на заштиту самог спасиоца и да обезбиједе базу гдје ће одржавати састанке, вјежбати, планирати и координисати акције.

 

За потраге и спашавање надлежни су Министарство унутрашњих послова Републике Српске и републичка Цивилна заштита са којима блиско сарађују, као и са другим спасилачким тимовима.

 

 

 

С обзиром на то да су релативно млад тим, који се финансира само од чланарина, посебно су поносни што су успјели да окупе екипу која је спремна да учествује у овој племенитој мисији. Потоња дешавања, као што су земљотреси у Хрватској, Турској, поплаве, случајеви нестале дјеце, доказ су потребе за оваквим тимовима. Зато се надају да ће све њихове будуће акције бити успјешне и да ће донијети много осмијеха на лицима.

 

Протеклог викенда, чланови добојског Спасилачког тима већ су имали прилику да тестирају нови дрон из компаније Mozzart. Наиме, припремали су се за заједничку вјежбу поводом обиљежавања деценије од катастрофалних поплава које су 2014. године погодиле наше крајеве, а коју ће извести са ГСС Маглај и ГСС Жепче. Овом вјежбом желе да укажу на спремност својих тимова да се у будућности много боље суоче са овим и сличним катастрофама. Тим више, донација из Mozzartа стигла им је у прави час. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана