Континуирана подршка из Mozzartа за Сигурни стан у Горажду

Mozzart
Континуирана подршка из Mozzartа за Сигурни стан у Горажду

Протекле три године Сигурни стан у Горажду је сигурна лука за жртве породичног насиља. Удружење жена „Сека", уз подршку тамошњег Центра за социјални рад, женама и дјеци- жртвама породичног насиља нуди смјештај и збрињавање.

Њихов труд и залагање у борби против родно заснованог насиља раније су препознали у компанији Mozzart, па су их подржали робном донацијом. Овог пута, са исте адресе стигла им је новчана помоћ, а континуирана подршка ове компаније много им значи.

Компанија Mozzart је једна од ријетких која је препознала важност и приоритет конкретног дјеловања кроз пружање ове врсте помоћи и подршке. Свака подршка добро дође, али кроз њихове робне и новчане донације ми можемо учинити да наш Сигурни стан буде пун топлине, љубави и сигурности, те да се жене и дјеца- жртве насиља ту осјећају сигурно, збринуто и имају своје сигурно мјесто. Захвални смо компанији Mozzart на томе што су ову битну тему препознали као приоритетну област према којој дјелују – поручује Амина Сарајлић, предсједница Удружења жена "СЕКА" Горажде.

 

Овај смјештај је расположив жртвама насиља од три до шест мјесеци од тренутка када се обрате за помоћ, али и дуже у складу са процјеном надлежних институција. Тренутно је Сигурни стан уточиште за једну мајку и њено двоје дјеце. Током прошле године, ту је боравило десет жена и 15  дјеце. Често им се јавља велики број жена, али и младих дјевојака које су у потреби за сигурним смјештајем како би побјегле из круга насиља.

За њих је то сигуран простор гдје се могу осјећати збринуто, а свакако ту се подразумијева и обавезна психолошка помоћ и подршка. Често се деси да у периоду боравка, Центар за социјални рад проналази начине и да се жртве насиља економски збрину. То чине кроз могућност преквалификације, запошљавања, а жртва има и могућност повратка у заједницу, по сопственој одлуци, па је добро да је и у том случају довољно оснажена.

Из Удружења жена „Сека" поручују да је трајно рјешење проблема родно заснованог насиља јавно заговарање и транспарентне јавне кампање које имају за циљ подизање свијести о овом проблему. У посљедње вријеме у БиХ је порастао број случајева фемицида, кажу, па смо као друштво обавезни да учинимо све да жене и дјецу- жртве насиља заштитимо. Зато свакодневно нуде едукације и превентивне програме подршке женама, дјевојкама и дјеци, како би у сваком моменту могли да препознају разне облике насиља и адекватно реагују у тим случајевима.

Поуздан партнер у тој мисији им је компанија Mozzart која се залаже за исте вриједности већ годинама. Кроз пројекат "Стоп насиљу над женама" до сада су подржали свих осам Сигурних кућа широм БиХ и Прихватни центар у Јајцу, а у томе су им се придружила и позната спортска имена и клубови. Ову племениту мисију, веома важну за бх. друштво наставиће и у наредном периоду с јасним циљем- Стоп насиљу над женама!

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана