Историјска мјеста на Козари чувају од заборава ФОТО

Јана Кезић
Историјска мјеста на Козари чувају од заборава ФОТО

КОЗАРСКА ДУБИЦА - Реализовали смо много успјешних акција током ове године, а већ од прољећа радићемо на уређењу нових планинарских стаза на Козари, од чега је најважнија она према пећини Буковица.

Казала је ово за “Глас Српске” предсједница Планинарско-спортског друштва “Пеција” из Козарске Дубице Славица Дрвеница.

- Пећина Буковица није била доступна јавности, а има важан историјски значај, јер је у Другом свјетском рату скривала становништво Градишке и Козарске Дубице па је по тој својој улози названа још и Камена кућа. Осим тога, веома је богата и пећинским накитом - казала је Дрвеница додајући да ју је истраживало Спелеолошко друштво “Понир” из Бањалуке.

Како наводи, жеља им је да та пећина уђе у процедуру заштите као геолошки објекат, а с тим су упознали и надлежне у општини.

Уређујући стазе на Козари, како каже Дрвеница, увидјели су да су значајна историјска мјеста на овој планини запуштена.

- Осим што сваке године уређујемо нове планинарске стазе на Козари, изграђен је и планинарски објекат на историјском мјесту на Палежу - рекла је Дрвеница.

Ове године су се, како каже, фокусирали на то да заврше планинарски дом у селу Војскова надомак Козарске Дубице.

Друштву “Пеција” стално се прикључују нови чланови, а тренутно је 80 активних.

- Најстарији члан има 73 године, а у посљедње вријеме све више младих се учлањује, јер им је интересантно то што радимо - казала је Дрвеница.

Објаснила је да увијек користе прилику да уз обилазак стаза обиђу и нека историјска мјеста или манастире.

- Пењањем на планинске врхове човјек одмјерава своју снагу те постаје сигурнији и ведрији. Када се попне на врх, издиже се из учмалости - казала је Дрвеница истакавши да скоро сваког викенда организују акцију.

Недавно су, како каже, учествовали и у планинарској акцији “Стазама Колубарске битке 2023” која је одржана у Лајковцу у Србији.

- Ово је друга година како смо тамо ишли и веома смо почаствовани тим учешћем, јер на тај начин испуњавамо завјет наших славних јунака “Немојте нас заборавити” - закључила је Дрвеница.

Име

Славица Дрвеница је објаснила како је Планинарско-спортско друштво “Пеција” добило име.

- Наше друштво носи име по хајдуку Петру Поповићу Пецији и њему у част сваке године у априлу организујемо велику манифестацију “Пецијиним стазама”, гдје се окупи око 500 планинара из скоро свих планинарских друштава из Српске - казала је Дрвеница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана