Хуманост ученика из Бијељине: Извојевали побједу па новац заложили у хуманост

Анита Јанковић Речевић
Хуманост ученика из Бијељине: Извојевали побједу па новац заложили у хуманост

БИЈЕЉИНА - Без обзира на боју коже, вјеру, нацију, физичке или менталне потешкоће, ниједан човјек не заслужује да буде изопштен из друштва које у савременом свијету пречесто пада на испиту доброте, саосјећајности и милосрђа.

Порука је ово ученика ИЏ6 разреда бијељинске Основне школе “Вук Караџић” који су недавно освојили награду за најбољи видео на такмичењу организованом поводом Међународног дана Рома.

У кратком видеу под називом “С друге стране” ђаци су представили малену Ромкињу Селин која дане проводи на бијељинским улицама, а чији живот ни изблиза није сличан животу њених вршњака, припадника других нација. 

Селин прижељкује да чита, пише, слави рођендан и добија поклоне. Вољела би и да се образује, да има пристојне услове за живот и добије прилику да ради када једног дана одрасте. Селин, упркос томе што је тек закорачила на овај свијет, жели и да је њени суграђани примијете, да не окрећу главу од ње, јер свјесна је да људи зазиру од ромског народа. 

Ћаци су малену Селин често сретали на улицама свог града, након чега су дошли да идеју да јој приђу и попричају с њом.

 - Питали смо је како је, купили јој сокић, чоколадицу, играчку. Била је веома стидљива, повучена, није знала колико има година, мало је говорила и осмјехивала се. Ипак, нама се учинило да одише некаквом срећом што смо ту са њом, што смо је примијетили и разговарамо, што је у нама изазвало баш лијеп осјећај и пробудило жељу да помогнемо њој и другима, јер боја коже не смије и не треба да буде препрека за то. Замолили смо је да буде дио нашег видеа јер смо планирали да се такмичимо - испричала је Миа Панић (14).

Освојена награда њој и њеним другарима много значи, али од признања далеко им је важније да поменутим видео-материјалом освијесте вршњаке, али и све остале, колико је неопходно залагати се за присутност сваког члана у друштву без обзира на његову вјеру, националност и боју коже.

Да је свијест о другима веома изражена код ових ученика, потврђује и чињеница да су награду донирали у хуманитарне сврхе.

- Прижељкивали смо побједу јер смо од почетка имали идеју да награду поклонимо Црвеном крсту или у хуманитарне сврхе, тако да ћемо освојених 1.000 КМ прослиједити за лијечење Сергеја Ступара, Бањалучанина који је мјесецима у коми. На интернету смо видјели апел за помоћ и одлучили се за ту акцију јер је ријеч о младићу - навела је Панићева. 

Велику помоћ у припремама за такмичење и креирању видеа ђацима је пружила разредни старјешина Милена Томић која истиче да је веома поносна на своје ученике и успјех који су остварили.

- Ученицима је пројекат представљен у децембру прошле године, а право учешћа су имали ђаци деветих разреда из школа у Бијељини и Какњу. Организатори су Каритас Швајцарске и УГ “Отахарин”, а видео-материјал је требало да прикаже културу и традицију Рома, њихову инклузивност у друштву. Одлучили смо да наш садржај базирамо на изопштености Рома и током два минута, колико видео траје, на веома емотиван начин то и приказали - истакла је Томићева и навела да је радује што су сви ђаци једногласно одлучили да новац дају у хуманитарне сврхе.

Томићева сматра да је узраст ученика деветог разреда идеалан за учешће у пројектима који за циљ имају исказивање емпатије према другом.

-  На прагу су поласка у средњу школу, крећу у живот одраслих и веома је значајно да сада стекну основне људске вриједности. Дјеца уче по моделу и својим примјером им морамо показати шта треба да раде. Сматрам да је генерално много више добре, емпатичне дјеце, нарочито у основној школи, али проблем је што медијску и пажњу јавности завређују неке друге, негативне вриједности - додала је Томићева.

Акција

Грађани који желе да помогну лијечење Сергеја Ступара позивом на хуманитарни број 1413 могу донирати једну марку. Овом двадесетдвогодишњаку, који је већ мјесецима у коми након саобраћајне несреће, потребно је 350.000 марака за лијечење матичним ћелијама у Москви. Сви људи добре воље уплате могу извршити и на име Свјетлана Ступар, адреса Др Славка Пиштељића број 33, Слатина, на бројеве рачуна Раиффеисен банке: 1613000045479669, НЛБ банке: 5710100000072523, те девизни код НЛБ банке ИБАН: БА 395620998165705225 SWIFT BIC: РАЗББА22

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана