Хуманитарна акција “Чеп за хендикеп”: Ђаци показали солидарност и љубав према природи

Милош Васиљевић
Хуманитарна акција “Чеп за хендикеп”: Ђаци показали солидарност и љубав према природи

БАЊАЛУКА - Велики број ђака бањалучких основних и средњих школа, као и ученици ОШ “Бранко Ћопић” из Приједора одазвао се хуманитарној акцији “Чеп за хендикеп” коју је покренуло Удружење обољелих од епилепсије РС, са циљем да рециклажом прикупљених пластичних чепова и флаша обезбиједе новац за неко ортопедско помагало које ће донирати Заводу за физикалну медицину у рехабилитацију “Др Мирослав Зотовић”.

Акција је покренута средином марта и траје до 15. јуна, а на овај начин дјеца су развила емпатију, али и показали да воде рачуна о екологији и заштити животне средине.

Предсједница Удружења обољелих од епилепсије РС и мајка дјевојчице која болује од ове болести Јелена Борић за “Глас Српске” каже да су овом акцијом успјели да пробуде код дјеце свијест о помоћи онима којима је потребна.

- Осим еколошке свијести, желимо да подстакнемо осјећај и емпатију према слабијима од себе, а наши чланови обољели од епилепсије су такви. Прво им је потребна емпатија, а онда и помоћ. Цијена пластике је симболична у фирмама које раде откуп, али ипак смо срећни што су се дјеца одазвала и показала хуману страну - казала је Борићева.

Она истиче да би вољели нешто слично да организују и на јесен, што ће радити у договору са Фондом за заштиту животне средине.

 - Могли би више да унаприједимо ову акцију. Превоз је један од проблема, јер би био скупљи него сама вриједност пластике. У западним земљама, али и окружењу то функционише на високом нивоу, а акција “Чеп за хендикеп” и у Србији се показала као пун погодак - рекла је Борићева, додајући да би добро било да се прошири на комплетну Српску.

Да је алтруизам присутан код најмлађих потврдили су и ђаци приједорске ОШ “Бранко Ћопић”. Учитељица и покретач ове акције у Приједору Бранка Гајић рекла је за “Глас Српске” да је презадовољна залагањем ђака. 

- Одазвали смо се са жељом да дјеца осјете шта значи помоћи другима, а посебно је важно то развијати код ђака у данашњем времену. Сваке седмице смо правили мало такмичење ко ће више донијети чепова, писали смо на табли имена дјеце и колико је ко донио, тако да је то међу њима било добро прихваћено - рекла је Гајићева.

Најважније је, каже она, да су дјеца схватила колико је хуманост важна.

- На све начине смо прикупљали чепове. Од скупљања у природи, па до чепова од њихових сокова. Акцију спроводимо од почетка другог полугодишта, тако да смо се ангажовали да што више помогнемо, а учешће су узела скоро сва одјељења као и подручна одјељења у Гомјеници - рекла је Гајићева. С обзиром да Удружење обољелих од епилепсије није имало превоз, Гајићева је сама одвезла чепове у Бањалуку.

 - Када сам их предала осјећај је био невјероватан - рекла је Гајићева.

Захвалност

Један од чланова Удружења обољелих од епилепсије Давор Вукосављевић рекао је да су већ запримили пуно врећа са флашама и чеповима.

- Захваљујемо свим основним и средњим школама јер су се ђаци заиста потрудили. Захвални смо дјеци јер су показали да воле своје градове, али и што су исказали солидарност - рекао је Вукосављевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана