Дервентски споменик културе заблистаће у пуном сјају

Милош Васиљевић
Дервентски споменик културе заблистаће у пуном сјају

ДЕРВЕНТА - Зидови остају исти, а све остало биће ново у дервентској Основној школи “Никола Тесла” која је оштећена у земљотресу крајем 2020. године. Реконструкција унутрашњости ове установе почеће највјероватније одмах послије Нове године, тако да буду своји на своме.

Потврдио је то за “Глас Српске” директор најстарије дервентске школе Љубиша Ђурић истакавши да ће тада подстанарство, друга смјена и отежани услови остати иза њих.

- Истраживања што се тиче бетона, статике и зидова су још у току и чим то буде завршено, слиједи пројекат. Немам званичну информацију, али се надам да би већ у јануару 2023. године могли почети радови. Оно што је дефинитивно је да ће постојећи објекат бити реконструисан, јер се овај објекат не смије рушити због свог културно-историјског значаја - рекао је Ђурић.

Према његовим ријечима, сада се сналазе тако што редовно одржавају наставу у другим објектима, а друга смјена је свакако проблем, како за ученике тако и наставни кадар.

- Ђаци од другог до деветог разреда су у Средњошколском центру, првачићи су у другој основној школи, а све је ту, у размаку од 100 метара. Потешкоћа има, мало и у вези са превозом ученика, али све функционише. Ресорно министарство плаћа превоз, тако да је то олакшица за родитеље с те стране - рекао је Ђурић додавши да ипак сви с нестрпљењем чекају повратак у своју школу.

И први човјек града Дервента Милорад Симић каже за “Глас” да је ова школа од посебног значаја јер је грађена у вријеме Аустроугарске.

Додаје да је потписан уговор са конзорцијумом, у којем је, између осталих, и АГГФ из Бањалуке, уз пројектантске куће, а ангажовани су да испитују стање и материјале.

- Они уједно пројектују и то су два посла у једном. У пуном јеку су послови како би се стекли услови за расписивање тендера за грађевинске радове. Већ смо са представницима Владе РС причали на ту тему. Била је понуда да правимо нову школу, али у том дијелу града нема адекватне локације, а с обзиром на заштићеност ове зграде, коју не смијемо рушити, реконструкција се поставља као најлогичније рјешење - рекао је Симић.

Он је нагласио да је град из буџета за те намјене већ издвојио око 150.000 КМ. Школу, каже, похађа око 850 дјеце, 130 из музичке школе, а запошљава више од 100 просвјетних радника.

- И ја сам завршио управо ту основну школу. Она је љепотица и прави споменик културе. Вјерујем да ће у току идуће године она бити у потпуности завршена - рекао је Симић.

Безбједност

Милорад Симић наглашава да безбједност мора бити на првом мјесту.

- Сва истраживања говоре нам да је школа употребљива. Имамо три налаза да не пријети никаква опасност, што је најважније - рекао је Симић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана