Билећанка Ивана Табаковић страствени заљубљеник у планинарење и трчање ФОТО

Милош Васиљевић
Билећанка Ивана Табаковић страствени заљубљеник у планинарење и трчање ФОТО

БИЛЕЋА - Билећанка Ивана Табаковић спојила је у једно двије велике љубави, планинарење и трчање, а савладавши престижни атински маратон испунила је жељу из дјетињства и још једном доказала да границе постоје само у глави.

Више од десет година активно се бави планинарењем, освојила је многобројне врхове у региону, али у Европи и на томе не планира да се заустави.

Ипак, у посљедње вријеме, како каже за “Глас Српске”, фокусирана је на трчање у чему свакодневно ужива, а у главном граду Грчке недавно је истрчала свој први маратон.

 - Прије тога сам истрчала пет полумаратона. Од малих ногу сам жељела да истрчим ту дужину од Маратона до Атине, припремала сам се од августа прошле године и успјела сам да 42 километра истрчим за четири сата и 20 минута, чиме могу бити задовољна. Трчати у мјесту гдје су рођене Олимпијске игре је неописиво - казала је Табаковићева.

Ипак, оно по чему је ова дјевојка дошла у жижу интересовања не само наше него и свјетске јавности је догађај од тачно прије осам година када је пала са врха Орјена и гдје је борба за њен живот трајала више од 15 сати.

- Сјећам се да је било хладно, снијега није било пуно али је био лед, у повратку са Орјена сам пала, тачније са врха. Са 1.894 метра надморске висине  поклизала сам се низ литицу неких 200 метара, а ове детаље су ми причали планинари који су били са мном, јер се тога и не сјећам - рекла је Табаковићева.

Тада је изгубила памћење, али жеља за освајањем нових врхова и страст према планинама није нестала.

- Ничега се не сјећам, прво сам пребачена у најближу здравствену установу у Мељинама, након тога у Рисан, Требиње па у Бањалуку. Имала сам повреде базе лобање, карлице и карличне кости, те промрзлине на рукама и ногама. Ипак, све је то иза мене и што је најважније све се добро завршило, тако да идем у нове побједе и освајања - рекла је Табаковићева.

Према њеним ријечима, пуно пријатеља стекла је кроз планинарење, а као дијете маштала је да хода по врховима планина, што јој се и остварило.

- Волим узбуђења, страст и адреналин, то је мој хоби, али је постало и начин живота и одмор без кога не бих могла замислити себе - казала је Табаковићева.

Члан је требињског Планинарског друштвом “Вучји зуб”, учесник бројних излета, а њени највећи успјеси су одлазак на Алпе и освајање највишег врха Аустрије.

- Успон на Алпе се памти, јер је био изазован и тежак. Кренули смо са 1.300 надморске висине и у једном дану смо се испели на тај врх који је висок скоро 4.000 метара. Поглед са врха је био величанствен и може се само доживјети - рекла је Табаковићева.

Лијек за душу

Ивана Табаковић ради у вртићу као васпитачица, што је, како она истиче, лијеп посао, али и напоран па јој послије радне седмице треба активан одмор.

- Планина ме враћа у живот, лијек је за душу и тијело, а растерећује ме и даје додатну снагу. Једноставно, чини ме јачом - рекла је Табаковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана