Закупци дижу руке: Локали зјапе празни, кирије падају

Анита Јанковић Речевић
Закупци дижу руке: Локали зјапе празни, кирије падају

БАЊАЛУКА - Ужурбана градња нових објеката, слаба пословна активност, инфлација, али и нестабилно вријеме за улагање довели су до тога да бројни пословни простори зјапе празни, што је утицало и на појефтињење закупа у највећем граду Српске.

Празни пословни простори уочљиви су у сваком дијелу Бањалуке, па чак и у самом центру, у најпрометнијој Господској улици. Изнајмљивача нема ни за све локале у мањим тржним центрима, нарочито за оне који су даље од градског језгра.

Директор Агенције за некретнине “Ремакс” из Бањалуке Драган Милановић каже за “Глас” да су бројни разлози довели до такве ситуације.

- Посљедњих година дошло је до повећаног обима градње зграда јер је тражња за становима велика, а приземља тих зграда обично су резервисана за пословне просторе, који остају празни јер је дошло до хиперпонуде. Истовремено, привредна активност је мала, нема нових фирми које би то купиле или изнајмиле. Пословне зграде које нуде услове попут паркинга и добре саобраћајне комуникације ипак се попуњавају без проблема - навео је Милановић.

Он је истакао да се промијенио и сам концепт пословања, навике потрошача који желе да на једном мјесту, у тржним центрима попију кафу, купе гардеробу, оперу ауто, што за посљедицу има празне локалне мимо тих објеката.

- Управо због тога имамо празне локале у Господској улици, гдје је раније било незамисливо да буде слободних простора. За такво стање криви су и њихови власници јер и даље држе високе цијене најма које датирају из ранијег периода - појаснио је Милановић.

Истиче да се цијене пословних простора намијењених за канцеларије у ужем центру Бањалуке крећу од 10 до 20 КМ по квадрату, док се локали намијењени за трговачке дјелатности у просјеку издају од 30 до 50 КМ по квадрату, а у појединим тржним центрима та сума достиже и до 100 КМ.

Директор бањалучке Агенције за некретнине “Сензор” Манојло Поповић тврди да су цијене закупа пословних објеката уназад пола године смањене за око 15 одсто, те да ће у наредним мјесецима појефтинити за још толико.

- Ситуација је нестабилна, како у свијету, тако и код нас. Људи се премишљају да ли улагати или чекати повољнију ситуацију. Све то довело је до мањег интересовања и пада потражње за локалима, чије цијене су биле пренадуване - оцјењује за “Глас” Поповић.

Власница бијељинске агенције за некретнине “СиМ” Јована Деспотовић истиче да је и у овом граду много празних пословних простора.

- Сва пословна активност концентрисана је у самом центру Бијељине и ту нема празних објеката, али изван градског језгра много је локала и нових и старих који зјапе празни. Потражња није бог зна каква, има простора које људи неће ни џаба - рекла је Деспотовићева и додала да се за мање канцеларијске просторе цијена најма креће од 10 до 15 марака, а већи објекти у центру издају се за 30 КМ по квадрату.

Станови

Јована Деспотовић каже да већ неко вријеме цијене станова у Бијељини стагнирају, али да се ускоро не очекује појефтињење.

- Потражња је и даље добра и цијене квадрата у новоградњи крећу се од 2.000 до 3.200 марака, у зависности од локације, док станови у старијој градња коштају од 1.500 до 2.200 марака по квадрату. За сада нема најава да ће те цијене ићи доље. До тога може доћи ако понуда постане превелика јер у Бијељини има много инвеститора - рекла је Деспотовићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана