Задуживањем на берзи крпе старе дугове

Милијана Латиновић
Задуживањем на берзи крпе старе дугове

Бањалука - Продаја обвезница на Бањалучкој берзи сламка је спаса и за многе локалне фирме у Републици Српској, а на тај потез одлучила су се и комунална предузећа из Српца и Козарске Дубице која задуживањем настоје да закрпе старе дугове.

У јавним позивима који су објављени на Бањалучкој берзи наведено је да се србачки “Комуналац” на берзи задужује емисијом 4.100 обвезница по номиналној цијени од 100 марака, док “Комуналац” Козарска Дубица на берзи продаје 13.000 обвезница по цијени од 100 марака.

- Стандард повећања цијене је 0,01 КМ, а јавне понуде трају док не буде реализована понуђена количина обвезница или до истека јавних понуда 20. септембра - наведено је у јавном позиву.

Директор србачког комуналног предузећа Богољуб Билановић каже за “Глас Српске” да од продаје обвезница очекују 410.000 марака.

- Око 180.000 марака искористићемо за репрограмирање постојећих обавеза према Пореској управи РС, а осим тога, 160.000 марака планирамо да утрошимо за инвестиције, конкретно за опремање предузећа. - истакао је Билановић.

- У плану је набавка возила, а преостали дио новца утрошићемо за изградњу претоварне станице за одвоз комуналног отпада у депонију у Рамиће код Бањалуке, чиме би престала да ради привремена депонија у нашој општини - додао је Билановић и додао да ће дио новца искористити и за измирење дугова према добављачима.

Санација постојећих дуговања на листи је приоритета и комуналног предузећа у Козарској Дубици.

- За порезе, доприносе и ПДВ требало би да измиримо око милион марака, а осим тога, новцем од продаје обвезница планирамо да рефинансирамо и кредит код једне банке који је узет прије двије године за изградњу сточне пијаце у општини - рекао је директор предузећа “Комуналац” Козарска Дубица Божидар Николетић.

Економиста Зоран Павловић наглашава да је кључ ликвидности привредних субјеката у Републици Српској измиривање обавеза прописаних законом, те да само ликвидна предузећа могу измиривати обавезе и према радницима, а то је најважније за сваки привредни систем.

- Дошли смо у ситуацију да су обавезе према држави постале толико примарне да фирме које желе да остану и опстану у послу којим се баве морају да измире оно што је држава прописала упркос томе што немају добре услове за пословање. Послодавци су суочени са многим потешкоћама и за многе је задуживање једини излаз из проблема - рекао је Павловић.

 

Радници

Божидар Николетић истиче да је у предузећу “Комуналац” у Козарској Дубици почетком ове године било запослено 53 радника.

- Тренутно је на платном списку 45 радника. Прије овог задужења на берзи направили смо реконструкцију у предузећу, што подразумијева смањење броја радника, али и плата, а све због финансијске консолидације фирме - нагласио је Николетић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана