Велике гужве и мањи пазар за “црни петак”: Лажни попусти коштали трговце!

Данијела Бајић
Велике гужве и мањи пазар за “црни петак”: Лажни попусти коштали трговце!

БАЊАЛУКА - Иако су и овогодишњег “црног петка” у шопинг центрима и другим радњама широм Српске забиљежене велике гужве, већина грађана је, по свему судећи, само разгледала излоге, што потврђује и податак да је овогодишњи пазар био за 7,36 милиона КМ мањи у односу на исти дан лани.

Према подацима Пореске управе Републике Српске, промет преко фискалних каса у малопродаји 24. новембра ове године износио је 27,03 милиона марака. 

У 2022. години промет преко фискалних каса на “црни петак” био је тежак чак 34,40 милиона КМ, док рачуница показује да су купци у Српској на празник шопинга 2021. године потрошили 30,46 милиона марака.

Иако је ове године очекиван већи пазар имајући у виду да је све скупље у односу на прошлу годину, заштитници права потрошача кажу да су купци препознали подвале појединих трговаца који, како наводе, прво подигну цијене, а онда на тај дан нуде велике попусте који су, у суштини, лажни. 

Извршна директорица Удружења за заштиту потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић казала је за “Глас Српске” да су подаци о промету показатељ да су људи разочарани у трговце и њихове попусте које дају на “црни петак”.

- Становници су коначно схватили шта је “црни петак” код нас и како се он организује. Потрошачи су се изгледа дозвали памети и набавку оставили за неки други дан - казала је Марићева додајући да због турбуленција у свијету те сталних поскупљења многи купују само оно што морају.

Од честих промјена цијена, нагласила је она, није било могуће ни испратити која је цијена актуелна тога дана и колико је нижа или чак и виша у односу на претходне дане.

- У Приједору ове године на “црни петак” није ни било толике гужве у трговинама као претходних година нити се нешто претјерано причало о то­м дану - истакла је Марићева.

Извршна директорица удружења “ТоПееР” из Добоја Снежана Шешлија казала је да су потрошачи, поучени негативним искуством, очекивали много превара од трговаца, због чега су ове године мање пазарили.

- С друге стане, и куповна моћ грађана је изузетно опала, тако да снижења од 30 или више одсто нису играла велику улогу, јер свако мало та иста роба буде на истом попусту - рекла је Шешлија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана