Тржиште вапи за квалитетним дуваном

Милош Васиљевић
Тржиште вапи за квалитетним дуваном

БИЈЕЉИНА - Производња дувана у Српској стабилизовала се посљедњих година, захваљујући пристојним субвенцијама и сигурном тржишту па се већ овог прољећа очекује више хектара под овом пољопривредном културом.

У производњи дувана предњаче Семберија и Посавина, гдје многе породице на овај начин прехрањују породице или допуњавају кућни буџет, а од дувана са наших поља праве се цигарете у земљама окружења и Европе, које вапе за квалитетним производом.

Бијељинско предузеће “Дуван” од коопераната годишње у просјеку откупи око 200 тона, а вршилац дужности директора Чедо Готовчевић очекују да ће тако бити и предстојеће сезоне.

Он се нада да ће број произвођача бити у најмању руку исти као лани, а све ће бити јасније након данашњег састанка са кооперантима на којем ће осим анализе производње у протеклој години бити ријечи о условима уговарања за 2024. годину.

- Убијеђени смо да ће бити и боље него прошле године. По најавама има више заинтересованих, мада дио произвођача који имају слабе приносе нема рачуницу па ћемо видјети с ким ћемо све склопити уговоре. Сјешћемо и разговарати да нађемо најбоље рјешење за даљу сарадњу - рекао је Готовчевић.

Према његовим ријечима, лани су откупили 160 тона, јер су приносе утањиле временске неприлике, а ове године надају се откупу и до 200 тона.

- Надамо се већим приносима, јер 2023. није била добра година, велике падавине су отежале посао и онемогућиле радове у пољу, а током љета је владала суша. Приноси су били мањи за 30 одсто у односу на просјек - казао је Готовчевић.

Додаје да ће дати све од себе да њихови кооперанти буду задовољни, а на то велики утицај имају и цијене на ино-тржишту.

 - Лани је цијена дувана повећана за 30 одсто, ове године ћемо додатно повећати за десет одсто, да би сви људи са којима сарађујемо били задовољни. Биће ту и премије, односно награде за произвођаче који остваре добре приносе, а ту су и премије од ресорног министарства те Аграрног фонда града Бијељине - рекао је Готовчевић.

Нагласио је да све то доприноси очувању производње.

- Најважније је да људи не одустају од производње - рекао је Готовчевић.

Подсјетио је да дуван продају искључиво у листу.

- Посљедње три године не обрађујемо дуван, јер у БиХ нема фабрике дувана па тако продајемо страним купцима. Лани смо продали Грцима, 2022. Италијанима, а годину раније Бугарима. Оно што сви желе је квалитетан производ, што им ми и нудимо - рекао је Готовчевић.

Посавина

За разлику од Бијељине, гдје градски Аграрни фонд произвођачима дувана даје подстицај од 0,25 КМ по килограму, кооперанти у Посавини од општинских власти не добијају субвенцију.

- Шамац нам је некада раније исплаћивао подстицај, али више не. Доњи Жабар и Пелагићево такође не исплаћују субвенције, јер је ријеч о неразвијеним општинама - рекао је Чедо Готовчевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана