Триван: Успешност “m:telа” кључна за раст целе привреде

Г.С.
Триван: Успешност “m:telа” кључна за раст целе привреде

БАЊАЛУКА - За компанију “m:tel” 2023. година била је веома успјешна, обиљежена великом добити, повећањем броја корисника и новим аквизицијама које су додатно учврстиле позицију ове компаније као водећег телеком оператера у БиХ. Овакви пословни успјеси резултат су стратешких одлука менаџмента којима је постављен нови курс у пословању компаније.

Генерална директорица компаније “m:tel” Јелена Триван истиче да је одлука о исплати 50 одсто нето добити акционарима за 2022. годину била револуционарна, јер је промијенила деценијску политику исплате дивиденде коју су економски стручњаци оцијенили јединственом у свијету.

 - “m:tel” и даље исплаћује највећу дивиденду својим акционарима, чиме је задржао позицију лидера телекомуникационе индустрије и у овом сегменту, где је просечан рацио исплате међу европским телеком оператерима до 40 одсто. Иако берза није у потпуности препознала важност овакве одлуке, њена исправност је сада и више него очигледна јер смо у 2023. години остварили рекордну добит, финансијски консолидовали компанију, а истовремено аквизирали нове кориснике, проширили свој портфолио и објаснили да добит може бити рационално искоришћена у повећање вредности компаније и ликвидност привреде - закључује Триванова.

Компанија “m:tel” је у првих девет мјесеци прошле године биљежила стабилан раст нето добити од 15 одсто, а такав тренд биће потврђен и завршним финансијским извјештајем за 2023. годину.

Иако сви финансијски показатељи потврђују снажан раст компаније, Триванова каже да претходних дана свједочимо злонамјерним нападима на “m:tel” којима се жели умањити овакав успјех.

- Поређење вредности “m:telа” и “BH Telecomа” кроз цене акција на две различите берзе је потпуно погрешно, што су потврдили и економски аналитичари, јер се на берзама тргује са око 30 одсто деоница “m:telа” и око 10 одсто деоница “BH Telecomа”. Финансијски резултати “m:telа” су и свих претходних година били далеко бољи од конкурентских телеком оператера, а то ће потврдити и извештај за 2023. годину који објављујемо ове седмице - тврди Триванова.

Међу стратешким одлукама у 2023. години је и она о продаји грађевинске инфраструктуре, односно антенских стубова, што је апсолутни тренд у индустрији телекомуникација у Европи. Трансформацијом пословања на овај начин компанија “m:tel” је повећала своју ликвидност и рад какав примјењују сви свјетски оператери. Уз то, “m:tel” је у 2023. години учврстио своју тржишну позицију аквизицијом компаније “Trion tel”, што је допринијело додатном расту профитабилности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана