“Телеком Српске” међу три најбоље компаније по добити

Срна
“Телеком Српске” међу три најбоље компаније по добити

Сарајево - Признање “100 највећих у БиХ” у рангирању великих предузећа добили су “Аутоцесте ФБиХ” за остварену добит у прошлој години од 117,5 милиона КМ, на другом мјесту је компанија “Бинго” са нето добити од 76,4 милиона КМ, а на трећем мјесту “Телеком Српске” са 61,7 милиона КМ.

Прве три велике фирме по оствареном приходу у 2018. години су “Холдина” са 1,175 милијарди КМ, “Бинго” са 1,107 милијарди КМ, те “Електропривреда БиХ” са 1,046 милијарди КМ.

По извозу у прошлој години прве три велике фирме су “Арселор митал” са 449,4 милиона КМ, “Алуминиј” Мостар са 389,2 милиона КМ, те “Глобал испат” из Лукавца са 332,3 милиона КМ.

Према нето одливу готовине од активности улагања најуспјешније фирме су “Телеком Српске” са 169,5 милиона КМ, предузеће “Аутопутеви Републике Српске” са 103,8 милиона КМ, те “Бинго” са 98,6 милона КМ.

На ранг-листи средњих предузећа по укупном приходу у 2018. години прво мјесто освојила је фирма “К-уни плус” из Дервента са приходом од 27,4 милиона КМ.

Прво мјесто за средњу фирму која је прошле године остварила највећу добит заузео је “Гранд-трејд” из Бањалуке чија је добит износила 30,6 милона КМ.

Најбоља средња предузећа по извозу су “К-уни” из Дервенте са 25,7 милиона КМ, “Инежењеринг- БН” из Бијељине са 15,8 милиона КМ, те мостарска “Конструкта” са 15,7 милиона КМ.

На вечерашњој свечаности у Сарајеву уручене су награде и малим предузећима у категоријама остварена добит, приход и извоз.

“Печат 100 највећих у БиХ” - највеће признање на вечерашњој манифестацији, уручио је министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара у техничком мандату Мирко Шаровић, а овогодишњи добитник је приватна компанија “Хифа-оил” из Тешња.

Шаровић је рекао да су 100 најбољих компанија, али и све оне које су биле номиноване, носиоци развоја и просперитета цијеле БиХ.

“Иако амбијент није био сјајан, те компаније су постигле сјајне резултате, показале отпорност упркос неразумијевању цијеле наше заједнице за оно што је најважније, а то је развој, напредак и економија које би требало да буду изнад и испред свега”, рекао је Шаровић новинарима.

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе /СТК/ БиХ Ахмет Егрлић нагласио је да су рангиране компаније за “100 највећих” у прошлој години извезле 6,8 милијарди КМ, што је више од 50 одсто укупног извоза БиХ, а запошљавале су 147.000 радника и платиле порезе, доприносе и нето плате у износу већем од три милијарде КМ.

Он је додао да су “100 највећих” компанија мотор развоја привреде БиХ и стабилизације свих пореских и непореских прихода.

Директор “Проинтера” из Бањалуке Бојан Вујић изразио је задовољство што је пројекат “100 највећих” препознао резултате ове компаније која се бави развојем софтверских рјешења.

Новитет на “100 највећих у БиХ” била је додјела признања за регионалне лидере, а награда за најуспјешнију компанију из Србије припала је Аеродрому “Никола Тесла” Београд, најбоља компанија у Хрватској је “Лидл” Велика Горица, у Словенији “Крка” Ново Место, док је признање за Македонију добила компанија “Кромберг и Шуберт” из Битоља.

Догађај је окупио више од 450 најистакнутијих људи из привреде БиХ који воде мала, средња и велика предузећа која су рангирана у категоријама по укупном приходу, добити, извозу и инвестицијама готовинског тока.

Организатор манифестације су “Пословне новине”, суорганизатор Спољнотрговинска комора БиХ, уз подршку бонитетне агенције “ЛРЦ” и партнерства са Адико банком и “Евро експрес” брзом поштом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана