Судбина фармера у рукама прерађивача

Милијана Латиновић
Судбина фармера у рукама прерађивача

САРАЈЕВО - Судбина фармера у Републици Српској и ФБиХ је у рукама месопрерађивача којима је упућен апел да у наредним данима по фер тржишним цијенама откупе вишак товних свиња и јунади, јер ће у супротном БиХ морати посегнути за мјерама заштите домаће производње.

Истакнуто је то јуче на састанку представника пољопривредних произвођача из оба ентитета са министром спољне трговине и економских односа БиХ Сташом Кошарцем.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић рекао је за “Глас Српске” да се процјењује да је у Српској између 2.000 и 4.000 хиљаде бикова и скоро 6.000 товних свиња вишак.

- Уздамо се да ће домаћи месопрерађивачи откупити месо по фер тржишним цијенама што би донекле омогућило фармерима да “продишу” и занове производњу. Ријеч је о биковима и товним свињама који су прерасли и потребно је да месопрерађивачи реагују што прије - рекао је Маринковић. Додао је да уколико не дође до откупа произвођачи траже увођење мјера за заштиту домаће производње које би биле у складу са ССП-ом и ЦЕФТА како не би изазвале гњев европских земаља које би контрамјерама потпуно угушиле домаће произвођаче.

- Тражили смо нешто у форми ограничавања увозних квота, увођења царина до десет одсто или прелевмана. Увођење мјера тражили смо за свјеже и расхлађено свињско и говеђе месо. За залеђено месо нисмо тражили заштитне мјере уколико се оно увози искључиво за прераду - појаснио је Маринковић.

Са свим предложеним мјерама и рјешењима за спас домаће производње сагласан је и члан Сељачког савеза ФБиХ Љубан Гудељ.

- Тржишни вишак је израженији у РС него у ФБиХ с обзиром да ми имамо мање товних свиња, али се надам да ће ови проблеми ускоро бити ријешени - поручио је Гудељ.

Кошарац је истакао да је наставак пословања с Турском донекле смањио тржишне вишкове и још једном позвао домаће прерађиваче да откупе примарну производњу, јер је у овим тренуцима солидарност веома важна.

- Апелујем на домаће месопрерађиваче, који се баве спољнотрговинским прометом, да откупе тржишне вишкове и да на тај начин смиримо ову, рекао бих, наслијеђену нетрпељивост између примарних произвођача меса и прерађивача. Тражићемо модалитете да оне који откупљују домаће додатно стимулишемо - рекао је Кошарац и додао да ће, уколико буду неопходне, у наредном периоду бити уведене и заштитне мјере, нагласивши да очекује разумијевање од оних према којима мјере услиједе.

Воће и поврће

Стојан Маринковић је рекао да у Савезу удружења пољопривредних произвођача РС немају информације да постоје вишкови воћа у Српској.

- Воћњаци су пред саму бербу воћа претрпјели штете, тако да вишка у воћарској производњи и нема. Повртари су углавном незадовољни са пласманом купуса и кромпира, и таква ситуација је већ годинама, међутим прерађивачи откупљују добар дио домаћег рода тако да сматрам да тај сектор није толико угрожен - рекао је Маринковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана