Стотине “мртвих” фирми чека ликвидацију

Анита Јанковић Речевић
Стотине “мртвих” фирми чека ликвидацију

ПРИЈЕДОР - Број стечајева у Окружном привредном суду у Приједору лани је био већи од трогодишње судијске норме, а упућени кажу да је листа фирми, које немају никакву привредну активност на подручју ове регије подугачка, али да недостатак финансија кочи гашење предузећа.

Према подацима из извјештаја о раду, Окружни привредни суд у Приједору у току 2023. имао је 27 предмета стечајева и то 20 пренесених из 2022, а седам новозапримљених, од чега је ријешио 16, док је 11 пренио у ову годину.

У извјештају стоји да су сви стечајеви ријешени или у оптималном или у предвидивом року, а просјечно трајање ријешених поступака је 1.124 дана.

- Троје судија, укључујући и предсједника суда који су до сада именовани у овај суд, имају у раду већи број предмета од једногодишње па чак и двогодишње судијске норме, а стечајни судија има чак трогодишњу норму стечајних предмета - наведено је у овом документу.

Вишегодишњи стечајни управник на подручју приједорске регије Ненад Саџак за “Глас” каже да је у том дијелу Српске безмали број мртвих фирми, али нема ко да их ликвидира. 

- Само у Козарској Дубици одакле сам, према незваничним подацима, има око 150 предузећа која су престала са радом, али нису трајно угашена будући да нико од повјерилаца није поднио захтјев за покретање стечаја. Не могу се затворити по службеној дужности, мора неко уплатити депозите за трошкове поступка па онда све стоји годинама неријешено. Ријеч је углавном о предузећима која немају имовину, а тамо гдје имовине има поступци се углавном покрећу јер се имају чиме финансирати - појашњава Саџак. 

Додаје да од марта 2021. године води стечајни поступак у некадашњем приједорском предузећу “Тргопродаја”.

- Још смо далеко од завршетка поступка јер је велики број имовинских спорова који се дуго воде. Оно што се ријеши иде на продају и већ смо реализовали другу диобу новца повјериоцима - казао је Саџак.

Стечајни управник за приједорску регију Војо Павичић каже да је сваки стечај болан за државу, дужника и саме запослене.

- Не значи стечај увијек крај, негдје је он и шанса за оздрављење. Лично сам водио четири-пет поступака који су завршили оживљавањем или реорганизацијом предузећа, ниједно није угашено. Тамо гдје нема наде за опоравак најбоље је са тржишта такве фирме уклонити да не ометају друге који раде, као и да се не увлаче у дужничко ропство - казао је Павичић.

Истакао је да је већина великих колектива који су пословали у бившој држави, када је приједорска регија имала развијену привредну активност, нестала.

- Настала су нека друга предузећа, нису те величине, али помажу опоравку привреде. Проблем су сталне кризе које долазе на које наша мала привреда није имуна - нагласио је Павичић и додаје да и у развијеним земљама Запада многа предузећа одлазе у стечај и завршавају гашење јер је то природан процес.

ХПК “Драксенић”

Војо Павичић као стечајни управник у предузећу Хемијска прерада кукуруза (ХПК) “Драксенић” из Козарске Дубице каже да ће ова, некада успјешна фирма, на добош поново у првој половини ове године.

- Процијењена вриједност предузећа је 20 милиона КМ и већ смо имали неколико неуспјешних лицитација. Услов за продају је да купац настави дјелатност јер је значајна - појаснио је Павичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана