Станови иду као алва

Анита Јанковић Речевић
Станови иду као алва

БАЊАЛУКА - Упркос високим цијенама, али и кризи потражња за некретнинама у Српској по свему судећи доживљава експанзију будући да је продаја нових станова у четвртом тромјесечју 2023. порасла за готово 100 одсто у односу на годину раније.

Упркос прогнозама с почетка прошле године да ће доћи до смањења потражње, а самим тим и пада цијена некретнина, то се није десило.

Подаци Завода за статистику РС показују да су од октобра до краја децембра прошле године продата 1.293 нова стана, од чега чак 406 у Бањалуци. Статистичари су израчунали да су наведене бројке у односу на просјечан број продатих нових станова у 2022. години веће за 97,7 одсто, док је у односу на четврто тромјесечје 2022. скок био 24,7 одсто.

Већу продају пратио је и раст цијена некретнина. 

- Просјечна цијена продатих нових станова у четвртом тромјесечју прошле године у односу на просјечну цијену продатих нових станова у 2022. виша је за 3,6 одсто, а у односу на четврто тромјесечје те године за 7,9 одсто - показују најновији подаци Завода. 

Дошло је и до раста корисне површине продатих нових станова и то за 88,2 одсто у односу на 2022. годину.  

Власник бањалучке агенције за некретнине “Сензор” Манојло Поповић рекао је за “Глас” да статистика у потпуности одсликава стање на тржишту некретнина у граду на Врбасу. 

- Потражња је заиста велика, као и продаја. Промет станова, поготово нових не стаје и ми смо задовољни. Некретнине купује локално становништво, грађани из других крајева Српске, као и дијаспора - рекао је Поповић.

Он је додао да се квадрат стана у Бањалуци креће од 2.500 до 4.500 марака. 

- Квадрат новог стана кошта у просјеку од 3.500 до 4.500 марака, док се стари продају од 2.500 марака па до 3.200 и најбрже се продају они мање квадратуре - казао је Поповић и додао да се тренутно гради значајан број стамбених зграда у Бањалуци те да понуде неће мањкати ни у наредном периоду. 

У агенцији за некретнине “Падрино” из Требиња наводе да је у Херцеговини ипак осјетно благо успоравање потражње.

- На терену је ритам потражње и промета са становима нешто блажи. Продаје се, далеко од тога да нема реализације, само је темпо спорији  и даље се ријетко дешава да зграда буде завршена, а да станови остану непродати. Инвеститори  граде, али и код њих чини ми се постоји одређени тренд пада. Занимљиво је да цијене некретнина не падају и то можда доводи до успоравања - рекли су у овој агенцији и навели да у математичким прорачунима инвеститора нема простора за појефтињење квадрата, јер су улазне цијене грађевинског материјала врло високе. 

Говорећи о цијени некретнина у Требињу навели су да квадрат у просјеку кошта од 3.000 до 4.000 КМ, док у ексклузивним зградама достиже и 5.000 марака.  

Земљиште

Манојло Поповић каже да велика потражња влада и за земљиштем изван Бањалуке гдје плац за градњу викендице величине 500 квадрата достиже цијену и до 80.000 КМ. 

- Нешто је слабије интересовање за кућама јер око куће треба доста посла и уређења, то данашње купце одбија - прича Поповић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана