Шта је показала анкета Централне банке БиХ?

Срна
Foto: Централна банка БиХ

САРАЈЕВО- Банке у БиХ имају благо песимистичан поглед на потражњу становништва за кредитима у првом кварталу, док истовремено очекују да ће доћи до повећања потражње предузећа за кредитима, показује анкета Централне банке БиХ.

Према овој анкети, у којој је учествовало осам највећих банака у БиХ, очекује се у првом тромјесечју смањење потражње становништва за потрошачке и ненамјенске кредите, док ће доћи до повећања потражње предузећа за краткорочним, као и за дугорочним кредитима и/или кредитним линијама.

За први квартал банке предвиђају да ће доћи до пооштравања стандарда за кредите становништву, док ће стандарди за одобравање краткорочних, као и дугорочних кредита предузећима бити ублажени.

Банке су извијестиле да је у четвртом кварталу прошле године дошло до раста потражње становништва за стамбеним, док је потражња за потрошачким и ненамјенским кредитима нешто мања него у претходном кварталу.

У четвртом кварталу 2023. године, нето проценат промјене указује да је дошло до ублажавања стандарда за одобравање стамбених кредита, док су стандарди за потрошачке и ненамјенске кредите остали непромијењени у односу на претходни квартал.

У посљедњем кварталу лани удио одбијених захтјева за одобрење кредита становништву благо је повећан у односу на претходни квартал.

Везано за услове одобравања кредита становништву, смањене провизије и накнаде, продужени рокови утицали су на ублажавање, док су наставили да се пооштравају услови везани за захтјеве колатерала на кредите становништву и у четвртом кварталу прошле године.

Банке су навеле да је потражња предузећа за кредитима наставила да расте и у четвртом кварталу 2023. године, као и да је потражња за дугорочним кредитима већа је од потражње за краткорочним.

У четвртом тромјесечју лани удио одбијених захтјева за одобрење кредита предузећима остао је непромијењен у односу на претходно тромјесечје. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана